1994-75 sayılı genelge

ANKARA, 16.11.1994

Özü : Bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 75

 

Maliye Bakanlığından gönderılen 25.10.1994 tarih ve 71467 sayılı yazıda, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 4 ve 10 ncu maddeleri ile 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddeleri açıklandıktan sonra sonuç olarak:

"Bu esaslar çerçevesinde, yazınız ekini teşkil eden taahhütname atıf yaptığı finansal kiralama sözleşmesi hükümleri nazara alınarak düzenlenmekte ve bahse konu sözleşmenin süresinin bitimi tarihi ile kiralanan taşıtın kiracıya intikalinin gerçekleşmesine kadar geçecek süre içinde, kiralama konusu aracın kullanımından doğacak her türlü zarar, ziyan ile vergi, resim, harç ve başkaca doğabilecek mali mesuliyetlerin üstlenildiğine dair taahhütleri ihtiva etmektedir. Yanısıra finansal kiralama sözleşmesi ile düzenlenen sorumlulukların da aynen devam etmekte olduğu kabul ve taahhüt edilmektedir.

 

Bu nedenle, ihtiva ettiği genel hususlar itibariyle belli paraya taailuk etmeyen, yani belli para gösterilmesi zorunlu olmayan taahhütnamede, atıf yapılan finansal kiralama sözleşmesinde yer alan sorumluluk hükümlerinde de belli paranın yer almaması ve inceleme konusu kağıttaki hususlara benzer taahhütlerin düzenlenmiş olması halinde bu taahhütnamenin maktu harç ve damga vergisine tabi tutulması icab eder.

 

Ancak, kiralama sözleşmesinin atıf yapılan hükümlerinde beili paraya ilişkin taahhütlerin olması halinde bu taahhütnamenin de sözü edilen miktar üzerinden nisbi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekir."denilmektedir.Söz konusu işlem örneği de yazımız ekinde gönderılmiştir. Bilginizi ve gereğini rica ederim.Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 

 

TAAHHÜTNAME

Kurumunuz............................ Finans Kurumu A.Ş. den .....................,..... noterliğinin.......................,.... tarih ve...............,....,....... yevmiye numaralı düzenleme şeklinde finansal kiralama sözleşmesi ile....................plakalı..,............... marka,............................ model ............................ tipi aracı kiralamıştık. Mezkur araca ait kira taksitlerini ödemiş bulunmaktayız. Finansal kiralama sözleşmesi süresi içinde aracın işleteni olmamız nedeni ile mezkur aracın kişilere, mallara, çevreye verdiği zararlardan dolayı ve ayrıca kaçakçılık ve benzeri olaylar ile kanunların ihlalinden ve burıların her türiü tiukuki, mali ve cezai sonuçlarından yasa ve sözleşme uyarınca sorumlu olduğumuz malumdur. Bu kerre mezkur finansal kiralama sözleşmesinin bitiminden itibaren, mezkur aracın finans kurumunca tarafımıza kesin olarak devrirı~, kadar geçmiş ve geçecek süre içinde de vukuu bulacak tüm zarar ve hasarlardan da sorumlu olacağımızı, aramızda imzalanan sözleşmeden doğan ve ayrıca yukarıda yazılı sorumluluklarımızın da devam ettiğini ve edeceğini, keza araca ait tüm vergi ve resimlerin tarafımızdan ödeneceğini, yine işbu araçla ilgili olarak kurumunuzun ödediği ve ödeyeceği her türlü vergi, ek vergi, harç, resim ve masrafların da tarafımıza ait olduğunu, aracın meydana getirdiği hasarlar ile hukuki, mali ve cezai sorululuklardan dolayı kurumunuzun uğradığı ve uğrayacağı tüm zararları karşılayacağımızı, ezcümle mali, cezai, hukuki bilcümle mesuliyetlerden dolayı kurumunuzun ödediği veya ödeme talebi ile karşılaştığı meblağları derhal kurumunuza ödeyeceğimizi peşinen beyan, kabul ve taahhüt ederiz.