1994-45 sayılı genelge

ANKARA, 6.7.1994

Özü : Oto mülkiyetinin devrine ilişkin bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 45

 

Maliye Bakanlığından Birliğimize gönderilen 17.6.1994 tarih ve 42233 sayılı yazıda:

"1318 sayılı Kanunun 2346 sayılı Kanunla değişiklik 1 nci maddesinde, bu kanunun 4, 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı taşıtların;

a) Herne şekilde olursa olsun iktisap edilmesi, (mülkiyeti muhafaza kaydı ile iktisaplar dahil)

b) Yurtdışında iktisap edılerek Türkiye'ye ithal edilmesi, c) Vekaletname  ile tasarruf hakkının devralınması, Taşıt Alım Vergisine tabidir.

Taşıt Alım Vergisinin mükellefi, bu kanunun 4, 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı taşıtları, yukarıda belirtilen şekilde iktisap eden, yurtdışında iktisap ederek Türkiye'ye ithal eden veya bunların tasarruf hakkını devralan gerçek ve tüzel kişilerdir denilmiştir.

Bu hükme göre, taşıt alım vergisinde vergiyi doğuran olay taşıtın iktisabı, ithali ve tasarruf hakkının devri ile meydana gelmektedir.

Bu nedenle, söz konusu taahhütname ile devir işleminin, taşıtın ithal işleminin gerçekleşmesinden örıce düzenlenmesi nedeniyle taşıt alım vergisine TABI TUTULMAMASI gerekmektedir. Ayrıca 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir denilmektedir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım ve taahhüt işlemlerini kapsayan her nevi kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir. Diğer taraftan 20.12.1990 günlü Resmi Gazete'de yayımlanan 3689 sayılı Kanunla 492 sayılı Harçlar Kanununun 43 ncü maddesine eklenen fıkra ve bu hükmün uygulanmasına ilişkin 17 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliğ ile motorlu kara taşıtlarının noterliklerde yapılacak alım, satım ve taahhüdü ile ilgili işlemlerde gösterilmesi gerekli değer uygulamasına ilişkin hususlar hakkında gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, motorlu kara taşıtlarının noterliklerde gerçekleştirilen alım, satım ve taahhüdüne ilişkin işlemlerde nisbi noter harcına esas olmak üzere yürürlükteki kasko değerinden az olmamak üzere bir değer gösterilmesi gerekmektedir.

İlgi yazınız ekinde alınan taahhütnamenin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere bir adet Toyota Corana marka otomobilin devri istenilmekte ve devir işlemlerinden doğabilecek her türlü  yasal sorumluluk üstlenilmektedir.

Bu nedenle sözü edilen taahhütnamenin noterde tasdiki sırasında devri istenilen marka otomobilin işlemin yapıldığı tarihte geçerli olan kasko değer listelerinde yer alan değerinden aşağı olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden nisbi harç ve damga vergisine tabi tutulması icap eder."denilmektedir. Bilginizi ve gereğini rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 

TAAHHÜTNAME ÖRNEĞI

"Gümrüğünüzce tescilli ............... tarih ve ..............nolu fiktif beyannamesi ile antrepomuzda bulunan Toyoto Corana GLI 1994 marka otomobili Sayın ..............'a devir etmek istediğimizi, devir işlemlerinden dolayı doğabilecek her türlü  yasal sorumluluğun şirketimize ait olduğunu beyan ve taahhüt ederiz.

Motor No Şasi No

Imza