1994-43 sayılı genelge

ANKARA, 6.7.1994

Özü : Oto bayilik sözleşmeleri Hk.

 

GENELGE 43

 

............. Otomobilleri bayilik sözleşmesi başlı~ını taşıyan ve her iki tarafa bazı mükellefiyetler yükleyen, bu arada bayinin teminat yatırması zorunluluğunu, bazı hallerde cezai şart ödeme yükümlülüğünü getiren, ayrıca belirli sayıda araç ve yedek parça satmayı taahhüt eden hükümleri ihtiva eden sözleşmelerden ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağı, bu sözleşmelerde matrahın ne olacağı konusunda ortaya çıkan tereddiıtler üzerine konu Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

Bunun üzerine anılan Bakanlıktan gönderilen 13.6.1994 taıih ve 40992 sayılı yazıda:

"Yazınız ekinde yer alan bayilik sözleşmesi ve eklerinin incelenmesi üzerine, sözleşmeye konu teşkil eden Rover marka araçların modeli, yaşı ve tipi sözleşme tarihinde belli olmadığından, bir yıllık tahmini satış kotasını ifade eden 230 adet aracın rayiç bedeline, yedek parça satış değerlerinin ılavesi ile bulunacak belli para üzerinden nispi harç ve sözleşmede yer alan cezai şart ile sair tutarlardan en yüksek vergi alınmasını gerektiren değer üzerinden de damga vergisinin alınması gerektiği bildirilmişti.

Bu defaki yazınızla, söz konusu araçların rayiç bedellerinin neye göre tespit edileceğinin, bu konuda bir belge gösterilmemesi halinde kasko değer listesinde mevcut en düşük bedelli Rover marka bir araç bedeli ile araba adedinin çarpılarak bulunacak rakamın matrah olarak alınıp alınmayacağı ve araçların bedeline eklenmesi öngörülen yedek parça satış değerlerinin ne suretle saptanacağının bildirilmesi istenilmekle konu yeniden incelendi.

İlk yazımızda belirtildiği gibi kasko değer listelerinin incelenmesinden, Rover marka araçların birden fazla tip ve modelinin olduğu görülmekte, bayilik sözleşmesi kapsamında ise hangi tip ve modelinin satışının yapılacağı konusunda bir açıklama yer almamakla birlikte Rover marka araçların rayiç bedellerinin tespitinde, kasko değer listesinde bu araçlar için yer alan en son modeilerin en düşük değerinden faydalanılması mümkün bulunmaktadır.

 

Diğer taraftan, nisbi harcın tespitinde araçların bedellerine eklenmesi bngörülen yedek parça satış değerleri ise, sözleşme ekinde yer alan Rover Bayli Oto Indirim Oranı cetvelinde 1994 yılı parçaaksesuar satış kotaları başlığı altında gbsterilmiş bulunmaktadır.

Buna göre bayinin yıllık olarak satabileceği tahmini parça ve aksesuar satış kotalarını gösteren cetveldeki satış miktarları toplamının sözleşmenin lhtiva ettiği değere ilave edilmesi gerekmektedir." denilmektedir.

Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)