1994-4 sayılı genelge

ANKARA, 13.1.1994

Özü : Bazı ihale sözleşmeleri matrahı Hk.

 

GENELGE 4

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 30.12.1993 tarih ve 82330 sayılı yazıda:

"Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir denilmektedir.

Öte yandan aynı kanunun 46 ncı maddesinde de, birbirleri ile ilgili işler bir arada bulunursa en yüksek harç alınmasını gerektiren iş üzerinde bir harç alınır denilmiş, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında da bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirlerine bağlı, bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisi en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit ve işlem üzerinden alınır hükmüne yer verilmiştir.

İncelenmesinden de görüleceği gibi yazınızda belirtilen sözleşme, muhtevası itibariyle sözleşmeye konu ihale bedeli ile bu bedelin % 110'u tutarında bulunan sigorta miktarını ihtiva eden birbirine bağlı ve bir asıldan doğma iki ayrı hukuki muameleyi tazammun etmektedir.

Bu nedenle, söz konusu sözleşme ve bununla ilgili işlemlerden, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 6/2 nci maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununun 46 ncı maddesi hükmü gereğince en yüksek bedel olan ihale bedelinin % 110'u tutarındaki sigorta miktarı üzerinden damga vergisi ve harç tahsili gerekmektedir." denilmektedir.Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)