1994-37 sayılı genelge

ANKARA, 1.6.1994

özü : Belediyelere verilen bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 37

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 3.5.1994 tarih ve 33459 sayılı yazıda 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 maddesi aynen yazıldıktan sonra sonuç olarak:

"Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

İlgi yazınız eki teşkil eden taahhütnamenin incelenmesinden, kişi sahibi olduğu arsanın önündeki yolun yapımı için ileride borçlu çıktığı takdirde bunu belediyeye ödeyeceğini, alacaklı çıktığı takdirde ise alacaklı olduğu meblağ için hiçbir talepte bulunmayacağını kendi isteği ile beyan ve taahhüt ettiğini bildirmektedir.

 

İncelenmesinden de görüleceği gibi yazınız ekini teşkil eden taahhütname, 42 nci madde de belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemekte, ayrıca belli bir para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla söz konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle, söz konusu taahhütnamenin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tablonun I-1/b pozisyonu gereğince maktu damga vergisine ve bu konudaki noter işlemlerinin ise maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.Taahhütname örneği genelge arkasına çıkarılmıştır. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


 

TAAHHÜTNAME

 

Imar Kanununun 23 ncü maddesine tabi olan..........ilçesi........... mahallesi..........pafta..........ada..........parsel sayılı arsanın önündeki yolun yapımı için ileride Bayındırlık ve Iskan Bakanlığı ile Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının birim fiyatları esas alınarak ...................... belediyesince hesaplanacak meblağı borçlu olduğum takdirde tamamlayacağımı, alacaklı çıktığım takdirde ise alacaklı olduğum bu meblağ için hiçbir talepte bulunmayacağımı kendi isteğimle noter huzurunda kabul, beyan ve taahhüt ederim.

Mal Sahibi