1994-35 sayılı genelge

ANKARA, 1.6.1994

Ozü : Taşıt kira sözleşmeleri Hk.

 

GENELGE 35

 

Genelgeye örnekleri eklenmiş bulunan iki adet taşıt kira sözleşmesi konusunda Maliye Bakanlığından görüş istemiş olup, anılan Bakanlıktan bu sözleşmelerden birinin taşıt kira sözleşmesi, diğerinin de navlun söleşmesi olduğu yolunda görüş bildirilmesi üzerine, her iki sözleşmenin aynı nitelikte olduğu ve taşıt kira sözleşmesi sayılması gerektiği gerekçesi ile Birliğimizce yapılan itiraza da verilen cevapta, Bakanlık görüşünü değiştirecek bir husus bulunmadığı bildirilmiştir.

 

Bunun üzerine her iki işlem örneği ve Maliye Bakanlığı görüşlerinin birer örneği eklenerek Adalet Bakanlığından konu hakkında görüş istemiştir.

 

Adalet Bakanlığından bu konuda gönderilen 5.5.1994 tarih ve 009106 sayılı yazıda:

"Taşıt kirası hakkındaki birinci işlem örneğinde kira süresi belirtilmeden bir taşıtın kiralanması söz konusudur. Bu sözleşme ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü 10.1.1994 tarih ve 1349 sayılı mütalaasında, 492 sayılı Kanun gereğince binde 0.50 nispi harcın alınması gerektiği ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu gereğince de maktu damga vergisi alınması gerektiği belirtilmiştir.

 

Diğer işlem örneğinde ise yine bir taşıt kira sözleşmesi yapılmakta, kira süresi bir yıl, kira bedeli de 7.500.000.-TI. olarak tespit edilmektedir. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü bu sözleşme ile ilgili olarak 10.1.1994 tarih ve 1348 sayılı mütalaasında, bu sözleşmeden 492 sayılı Harçlar Kanununa göre nispi harç alınması gerektiği ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre de binde 1 damga vergisi alınması gerektiği belirtilmiş bulunmatadır.

 

Birliğiniz tarafından çelişkili iki mütalaanın yeniden incelenmesi isteği üzerine Maliye Bakanlığı 8.3.1994 tarih ve 16739 sayılı yazısı ile bu iki görüşün değiştirilmemesi gerektiğini belirtmiştir.

 

Her iki sözleşmede hukuki olarak taşıt kira sözleşmesi niteliğinde bulunmaktadır. Bu nedenle Bakanlığımızca, bu sözleşmelerden 492 sayılı Harçlar Kanununa ek 2 sayılı tarifenin I/1 bendindeki pozisyona göre binde 0,50 (halen binde 0,60) nispi harcın alınması gerektiği ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ek 1 sayılı tablonun I/1-c pozisyonu uyarınca binde 1 (halen binde 1,2) damga vergisinin alınması gerektiği düşünülmektedir.

 

Ancak, uygulamayla ilgili görüş bildirmeye yetkili merciin Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü olduğu hususunu bilgilerinize rica ederim."denilmektedir.

Yazışmalara konu iki adet sözleşme örneği eklice görıderilmiştir. Bilginizi ve gereğini rica ederim.

Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)

 


 

TAŞIT KİRA SÖZLEŞMESİ

 

Kiraya veren : HILMI ALTIPARMAK

Gümrük meydanı 126 sk. Izol apt. 2/11 MERSIN Kiraya alan : SAYRANLAR YAPI VE INŞAAT TICARET LIMITED ŞIRKETI adına MUZAFFER UZUN Atatürk Cad. Ho:l7 MERSIN

Kiralanan Taşıtın

Plakası : 33 KS 125                Markası : BMC-fatih

Modeli :1989                           Kira bedeli : 7.500.000.-TL

Kira süresi : 31.11.1993 -31.10.1994 tarihleri arası

Ö Z E L S A R T L A R

1- Kiraya veren Kiralanan aracı kira süresi içerisinde Mürettebatı ile birlikte Kiraya alanın hizmettine bırakmıştır. f(ira bedeli Kiraya alan tarafından Kiraya verene nakden peşinen ve tamamen ödenmiştir.

2- Kiralanan aracın Kira süresi içindeki harcamaları ile Akaryakıt masrafları Kiraya alana aittir. Araca ait özel masraflar ve mürettebat ücretleri kiraya veren tarafından ödenecektir. Araç personeli kira süresi içinde Kiraya alanın emri altında çalışacaktır. Kiraya veren bunu temin edecektir.

3- Bu kira sözleşmesi tasarruf ve mülkiyet hakkını devir almaz. Kira süresinin bitiminde sözleşmeyi fesih edeceklerine dair 15 gün ewelden ihbarda bulunmamaları halinde sözleşme aynı şartlarla uzatılmış sayılır

Kiraya veren Kiraya alan imzaları imzaları

TAŞIT KiRA SÖZLEŞMESI

Kiraya veren : HÜSEYIN EŞKI

GMK Bulvarı, Aksa sitesi no: 1/11 MERSIN

Kiraya aian : DEM1ROCAK INŞAAT TAAHHÜT TICARET VE SANAY) LIMITED ŞIRKETI adına ZEKERIYE DEMIROCAK Atatürk Cad. Imar Işhanı no: 1 MERSIN

Kiralanan taşıtın

Plakası : 33 ST 835 Markası : Fargo Modeli :1992

Sözleşme konusu : DSI VI. bölge drenaj işleri sari emanet inşaatı kapsamındaki Adana II, paket Ceyhan -Kasık suyu alt projesi sanat yapı (arı rehabilitasyonu Ünite inşaatı ihalesi işi.

Kira bedeli : 5.000.000. Beşmilyon

Kira süresi : 15.11.1993 - 09.07.1994 tarihleri arası

Ö Z E L ,Ş A R T L A R

1- Kiraya veren Kiralanan aracı Kira süresi içerisinde Sözleşme konusunda yazılı işte kullanılmak üzere mürettebatı ile birlikte Kiraya alanın hizmetine bırakmıştır. Kira bedeli Peşinen ve nakden ödenmiştir.

2- Kiralanan aracın Kira süresi içindeki harcamaları ile akaryakıt masrafları Kiraya alana aittir. Araca ait Özel masraflar ve Mürettebat ödemeleri Kiraya veren tarafından karşılanarak ödenecektir. Bu kira sözleşmesi tasarruf ve mülkiyet hakkını devir almaz. Süre bitiminde taraflar işbu sözleşmeyi fesih edeceklerine dair 15 gün önceden ihbarda bulunmamaları halitıde aynı şartlarla devam eder.

Kiraya veren                                                                           Kiraya alan

imzaları                                                                                    imzaları