1994-33 sayılı genelge

ANKARA, 1.6.1994

Özü : Bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 33

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 26.4.1994 tarih ve 31470 sayılı yazıda 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 4 ve 10 ncu maddesi ile 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi hükümleri açıklandıktan sonra sonuç olarak:

"Yazısız ekini teşkil eden taahhütname ve bunun atıf yaptığı taşıt kira sözleşmesi başlıklı kağıtlar aynı olay ile ilgili olarak düzenlenmiş olmakla birlikte, söz konusu taahhlütname taşıt kira sözleşmesinde yer alan miktarla ilgili herhangi bir hususu ihtiva etmediği gibi, bu kağıtta belli değer olarak gösterilebılecek parasal bir tutar da yer almamaktadır.

Bu nedenle, taşıt kira sözleşmesinde yer alan hususlarla ilgili davranış biçimini düzenleyen ve belli değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmayan söz konusu taahhütnamenin maktu damga vergisine ve harça tabi tutulması gerekir." denilmektedir.

Mütalaaya konu teşkil eden taahhütname ile taahhütnamenin atıfta bulunduğu taşıt kira sözleşmesi örnekleri bilgi için genelgemize eklenmiştir. Gereğini rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


TAAHHÜTNAME

Mersin 5. Noterliğinin 12 Ocak 1994 tarih ve 01861 Yevmiye Nolu TAŞIT KIRA SÖZLEŞMESİ ile ılgili, TAŞIT sahibi veya SÜRÜCÜSÜ olarak, TEKNOTAŞ ULUS NAK. ve TİC. LTD. ŞTI. 'nin C-2 Yetki Belgesinin Kiralık Taşıt listesinde, taşıt kartları çıkartılmış olan aşağıda (sürücüsü veya taşıtı sahibi) belirtilen araçların yapmış olduğu Yurtdışı (Uluslararası) veya Yurtiçi taşımalarda, taşımacılıkla ilgili tüm yasal yükümlülükleri, 26 Mart 1992 gün ve 21183 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yurtdışına karayolu ile yolcu ve eşya taşıma ve bu konuda yayınlanan 13.maddenin B fıkrası gereğince taahhütnameyi imzalamayı beyan ve taahhüt ediyorum.

Taşıt sahibi veya (sürücüsü) olarak yurda giriş ve çıkışlarda Türkiye içerisinde ve yabancı memleketlerde taşıyacağım mallar içerisinde herhangi bir sebeple bulanabilecek veya bulundunılması suç sayılan her türlü silah, patlayıcı madde ile kaçak eşya dan dolayı gelebilecek her türlü mali ve hukuki mesuliyetlerle bu hususta taşımacıya TEKNOTAŞ ULUS.NAK. VE TİC.LTD.ŞTI) yüklenecek her türlü mesuliyeti yüklenmeyi şimdiden beyan ve taahhüt ediyorum.

Taşıt sahibi veya (sürücüsü) olarak taşımacının verdiği taşıma işini süresi içinde götüreceğimi, taşımalardan doğacak tüm sorumlulukları bana ait olacağını beyan ve taahhüt ediyorum.

Ve yine taşıt sahibi (sürücüsü) olarak taşımacının vermiş olduğu yükü, noksansız hasarsız - ziyansız - eksiksiz varış mahaline götürmeyi, alıcısına süresi içerisinde teslim etmeyi ve taşıma esnasında vukubulacak herhangi kaza, hırsızlık olayında anında ilgili makamlara gerekli başvuruları yapacağıma yasal sorumlulukları yerine getireceğimi beyan ve taahhüt ediyorum.

 

TAŞIT SAHIBI (SÜRÜCÜSÜ) MEHMET UÇAR

BÜKÜLMEZKÖYÜ REYHANLI/HATAY