1994-27 sayılı genelge

ANKARA, 25.4.1994

Özü : Bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 27

 

Bir sorumuzu üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 25.3.1994 tarih ve 20800 sayılı yazıda, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42.nci maddesi aynen yazıldıktan sonra;

"Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yazınız ekini oluşturan ve taahhütname başlığını taşıyan kağıtta, şirket, yurt dışından yapılacak bilumum ithalatta kıymet farkından doğacak cezai müeyyidenin taraflarına ait olduğunu ve vekilleri olan şirketin hiçbir surette sorumlu tutmayacaklarını beyan ve taahhüt etmektedirler.

söz konusu kağıdın ihtiva ettiği hususların tetkikinden anlaşılacağı üzere, imza sahibince verilen taahhütname menkul ve gayrimenkul bir malın alımı, satımı veya rehnini tazammun etmemektedir. Ayrıca, yurtdışından ithal edilecek malın miktarı ve türü hakkında da bir taahhüdü içermediğinden sözü edilen taahhütname belli değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar arasında yer alınmamaktadır.

Bu nedenle, inceleme konusu taahhütnamenin maktu damga vergisine ve bu kağıtla ilgili noter işleminin ise maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir. söz konusu taahhütname örneği genelge arkasına aynen çıkartılmıştır. Bilgilerinize ve buna göre işlem ifasını rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)

 


TAAHHÜTNAME

Yurt dışından yapacağımız bilumum ithalatlarda kıymet farkından doğacak cezai müeyyidenin tarafımıza ait olduğunu ve vekilimiz olan Gaye Danışmanlık ve Dış Ticaret Limited Şirketi'ni hiç bir surette sorumlu tutmayacağımızı beyan ve taahhüt ederiz.

15.02.1994

DALCA DIŞ TICARET VE MAKINA SANAYI LTD. ŞTI. ADINA ŞIRKET MÜDÜRÜ AYDIN CÖMERT

40. Sokak No: 13 Ostim/ANKARA