1994-26 sayılı genelge

Ankara, 25.4.1994

Özü : Bazı noterlik işlemleri Hk.

 

GENELGE 26

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 22.3.1994 tarih ve 19424 sayılı yazıda;

 

"Bilindiği üzere Harçlar Kanununun 42.nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer ve ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmektedir.

 

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi işlemde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

Yazınız ekini oluşturan ve taahhütname başlığını taşıyan inceleme konusu kağıdın ihtiva ettiği hususların tetkikinden anlaşılacağı gibi, taahhütname menkul veya gayrimenkul bir malın alımı, satımı veya rehnini ihtiva etmemekte, şirketin taahhüdü altında olup halen devam eden işlerin dökümü belirtilerek, bu bilgilerin doğruluğunun kabul ve beyanını içermektedir.

Dolayısıyla belli bir borç taahhüdüne konu olmayan ve şirketin taahhüdü altında olup, halen yapımı devam eden işlerin dökümü belirtilen söz konusu taahhütnamenin düzenleme şekli ve muhtevası itibariyle beyanname olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV-Makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 2/b fıkrasında, kanun hükümlerine göre Resmi Dairelere verilen beyannamelerin maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

İncelenmesinden görüleceği üzere, kişi ve kuruluşlar tarafından Resmi Dairelere verilen beyannamelerin damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmış, Resmi Daireler dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilecek beyannameler ise damga vergisinin kapsamı dışında tutulmuştur.

 

Buna göre mezkür kağıtla ilgili noter işleminin maktu harca tabi tutulması, Resmi Daireye verilmek üzere düzenlenmesi halinde maktu damga vergisine tabi tutulması, Resmi Daireye verilmek üzere düzenlenmemesi halinde ise damga vergisine tabi tutulmaması gerekir." denilmektedir.

söz konusu işlem örneği ilişikte gönderilmiştir. Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)

 


İŞLEM ÖRNEĞİ

 

Şirketimiz taahhüdü altında bulunup, halen devam eden işlerin dökümü aşağıdadır. Bu bılgilerin doğruluğunu kabul ve beyan ederiz.

1- Işin adı         :.......................................... İnşaatı

Keşif Bedeli     : 3.322.000.000.- (Üç milyarüçyüzyirmiikimilyon lira)

2- Işin Adı        :.......................................... İşi

Keşif Bedeli     : 4.260.000.000.- TL.

3- Işin Adı        :.......................................... İnşaatı

Keşif Bedeli     : 20.000.000.000.- TL.