1994-24 sayılı genelge

ANKARA, 25.4.1994

Özü : Kooperatiflere verilen bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 24

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 29.3.1994 tarih ve 22615 sayılı yazıda, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi açıklandıktan sonra aynen;

 

"Anılan maddede, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

İncelenmesinden de görüleceği gibi, yazınız ekini teşkil eden taahhütname 42 nci maddede belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli bir para miktarına konu teşkil etmemekte, dolayısıyla değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Buna göre, söz konusu taahhütnamenin maktu damga vergisine, bu konuda noterde yapılacak işlemlerin de maktu harca tabi tutulması icap eder." denilmektedir.

söz konusu işlem örneği yazımız arkasında bilgilerinize sunulmaktadır. Bilginizi ve gereğini rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)



KOOPERATİF YÖNETİM KURULUNA

 

Sınırlı Sorumlu Turgut Reis Mavi Boncuk Tatil köyü Turizm Geliştirme kooperatifinde üyeyim. Üye numaram ( ) dir.

Bu üyeliğim karşılığında ekli vaziyet planında boyalı ve noterlikçe yeri tasdikli ve kooperatifin ( ) numara ile belirlediği iki katlı Apart -Motelin alt katında bir aylık ( ) devresi bana tahsis edilmiştir.

Bu dairemden başka hiçbir oturma ünitesinde hiçbir hakkım bulunmadığını, ancak, tüm umumi yerlerde devremdeki hissem kadar hak sahibi olduğumu beyan ve taahhüt eder, bu taahhüdümün tapu sicilinde şerhler hanesine kaydını rica ederim.

Adres Isim ve imza