1994-23 sayılı genelge

ANKARA, 25.4.1994

özü : Akaryakıt bayilik sözleşmeleri Hk.

 

GENELGE 23

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 30.3.1994 tarih ve 23146 sayılı yazıda, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 ve 6 ncı madde hükümleri açıklandıktan sonra aynen;

 

"Bu esaslar çerçevesinde Harçlar Kanununun yukarıda belirtilen 42 nci maddesi gereğince menkul ve gayrimenkul bir mal ve bu meyanda akaryakıt alım satımına ilişkin olarak düzenlenen mukavelede değer gösterilmesi zorunlu bulunmakta, ayrıca, aynı kanunun 38 nci maddesi hükmü karşısında, sözleşmede yer alan cezai şarta ilişkin değerler, harcın hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır.

 

Bu nedenle, The Shell Company Of Turkey Limited ile ...............Petrol Ürünleri Ticaret A.Ş. arasında düzenlenerek noterde tasdik işlemine tabi tutulan bir yıllık akaryakıt ve madeni yağların temini konusundaki işletme sözleşmesinin, teslimi taahhüt edilen muhtelif akaryakıt ve madeni yağların tahmini toplam miktarı ile işlem tarihindeki birim fiyatının çarpılması, sonucu bulunacak değer üzerinden nispi harca tabi tutulması, damga vergisinin ise, bu suretle hesaplanarak bulunacak değer ile sözleşmede yer alan cezai şarta ilişkin miktarın (cezai şart dolar olarak gösterilmiştir) işlem tarihindeki cari kur üzerinden hesaplanacak Türk Lirası karşılığı değerinden en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem üzerinden tahsil edilmesi icap eder.” denilmektedir.İşlem örneği ilişikte gönderilmiştir.Bilgilerinizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


 

İŞLETME SÖZLEŞMESİ

 

İşbu İşletme Sözleşmesi; Oymacı Sokak, No.5l, 81180 Altunnizade, Üsküdar/ISTANBUL adresinde oturan (aşağıda kısaca SHELL diye anılacak) THE SIHELL COMPANY OF TURKEY LIMITED, Türkiye Şubesi-Merkezi Londra'da ile Devlet Hastanesi Karşısı, Karataş Caddesi, No.59, ADANA adresinde mukim veya ticari ikametgah sahibi (aşağıda kısaca SATICI diye anılacak) PETROL ÜRÜNLERI TICARET ANONIM ŞIRKETI arasında imzalanmıştır. Şöyle ki,

1. SATICI, tapuda

Adana ili, Merkez ilçesi, İncirlik köyü, pafta 5, parsel 1205 ve 1211, cilt 13, sayfa 1287 ve 1299 olarak kayıtlı mahalde (aşağıda kısaca AKARYAKIT ISTASYONU diye anılacak) PETROL Ürünleri ve SHELL'IN öngöreceği motorlu araç gereçleri ile diğer malları depolamayı ve satmayı, motorlu araçları yıkama, yağlama servisi yapmayı ve kendi nam ve hesabına iştigal! etmek suretiyle bir servis/satış istasyonu işletmeyi taahhüt eder. SATICI SHELL'in müstahdemi olmadığı gibi üçüncü şahıslar nezdinde SHELL'i temsil yetkisine de sahip değildir. İşbu sözleşme ile SATICI'ya tanınmamış olduğundan SHELL dilediklerine mallarını satmakta veya sattırmakta, dilediği yerde akaryakıt servis/ satış istasyonu açmakta veya açtırmakta serbesttir. SATICI, civarda başka istasyon açılamayacağı veya açılan istasyonların kendi işlettiği istasyona yakın olduğu, satışlarını azalttığı gibi iddialarda bulunamayacağı gibi, bu satışlar üzerinden her hangi bir hak da talep edemez.

2. SATICI; satışa arz edeceği bütün petrol ürünlerini yalnız SHELL'den satın almayı ve hangi sebeple olursa olsun başkalarından satın almamayı kabul ve taahhüt eder. İşbu sözleşmedeki petrol ürünleri tabiri özellikle her nevi benzin, motorin, madeni yağlar, gresler, SHELL özel müstahzarları, hidrolik fren yağı ve antifrizi kapsamaktadır.

3. Petrol ürünlerinin teslim şekli, miktarı ve yeri SHELL tarafından sözlü veya yazılı olarak bildirilmek suretiyle tespit ve tayin edilir. söz konusu maddeler SHELL veya SHELL'in kabul edeceği kimseler tarafından akaryakıt istasyonunda veya herhangi bir yerde teslim edilebileceği gibi bunlardan hepsinin veya bir kısmının teslim yeri, şekli ve miktarı zaman zaman SHELL tarafından SATICI'ya sözlü veya yazılı olarak bildirilmek suretiyle değiştirilebilir. SATICI bu hususlara karşı herhangi bir itirazda bulunmamayı ve bu hususlardan dolayı SHELL'e karşı herhangi bir talep ve iddiada da bulunmamayı peşinen kabul eder. SATICI dilerse, teslim esnasında tartı ve ölçüleri bizzat veya temsilcisi vasıtasıyla kontrol edebilir. SATICI'nın bu kontrolü yapmamış olması, SHELL'in tartı ve ölçülerini kesin delil olarak kabulü anlamındadır ve bu itibarla SATICI'nın SHELL'e karşı her türlü itiraz haklarını ortadan kaldırır.

 

4. SATICI her bir petrol ürününe ilişkin siparişlerini SHELL'in çalışma saatlerine ve diğer çalışma şartlarına uygun olarak SHELL'E bildirilecektir. SHEL, vereceği malın cinsi ve miktarını herhangi bir ihbarda bulunmadan dilediği şekilde azaltmak ve değiştirmek hakkını haizdir. SATICI daha önce verilenlerden daha az mal verilemeyeceği, istediği kadar cins ve miktarda mal verilmesi imkanının mevcut olduğu gibi iddialar ileri süremez ve bu konuda herhangi bir talepte bulunamaz.

5. a) ATICI işbu sözleşme uyarınca satın aldığı petrol ürünlerinin bedellerini SHELL'ce faturalanacak fiyatlar üzerinden, SHELL'ce zaman zaman bildirilecek suretlerde ve sözleşme, düzenlenen fatura, emre muharrer senet (bono) veya çeklerde gösterilen vadelerinde ödeyecektir. Hiç, eksik veya geç ödeme hallerinde SHELL işbu sözleşmeyi feshedip etmemekte serbesttir. Her üç halde de SHELL alacakları için aylık %10 (yüzde on) gecikme faizi talep etmeye, er türlü takipte bulunmaya ve verilmiş olan teminatları paraya çevirmeye yetkilidir. SATICI,SHELL'in talebi üzerine cezai şartlar dahil SHELL'e olan doğmuş ve doğacak tüm borçlarının teminatı olarak metni ve bankası SHELL'ce kabul edilecek teminat mektuplarını derhal SHELL'e verecektir.

b) SHELL, SATICI'nın sattığı veya depoladığı petrol ürünlerinin fiyatlarını yıkama ve yağlama servis ücretlerini, yürürlükte bulunan düzenlemelere göre veya uygun gördüğü şekilde tayin ve tespit etmeye her zaman yetkilidir. SHELL'in bu yetkisini kullanmaması bu hakkından vazgeçtiği anlamına gelmez ve dilediği zaman kullanılabilir. SATICI, SHELL tarafından belirlenen veya değiştirilen bu fiyatları aynen kabul edecek ve SHELL'in yazılı onayını almadıkça bu fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapmayacak ve bu fiyatların altında veya üstünde satış yapamayacaktı r.

6. SATICI kendisine bu sözleşmeye göre temin edilen petrol ürünlerini SHELL'in zaman zaman bildireceği ticari marka işaret ve renkler altında sadece AKARYAKIT ISTASYONU'nda satacaktır. İş bu sözleşme ile SATICI'ya verilen işleticilik hakkı kendisine söz konusu ticari marka işaret ve renkler üzerinde hiçbir suretle tasarruf hakkı veya başkaca bir menfaat sağlamaz. SATICI sözleşmenin bitiminde veya süresi dolmadan feshi halinde, kullanmasına SHELL'ce yetki verilen ticari marka ve renklerin kullanılmasına derhal son verecektir.

7. SATICI,AKARYAKIT ISTASYONU'nu kendi imkanlarıyla işleteceğinden SATICI'ya kredi verilip verilmemesi, verilen kredinin şartları artırılması, azaltılması veya tamamen kaldırılması SHELL'in takdirine ait olan bir husustur. Verilen kredinin hiç, eksik veya geç ödenmesi hallerinde bu sözleşmenin 5.maddesinin a fıkrasındaki hükümler uygulanır.

8. SHELL'in yazılı onayını almadıkça SATICI;

a) AKARYAKIT ISTASYONU'nda SHELL'den başka kaynaklardan temin edeceği petrol ürünlerini satmayacak

b) Türkiye dahilinde hiçbir yerde SHELL'den başka kaynaklardan temin olunmuş petrol ürünlerinin satışı ile alakadar olmayacak

c) Petrol ürünlerinin alım ve satımı ile komisyoncu, aracı ve sair sıfatlarla dahi meşgul olmayacak

d) Satacağı petrol ürünlerinin niteliklerini hiçbir şekilde değiştirmeyecektir.

9. a) SATICI, kendisine SHELL tarafından verilmiş veya verilecek bütün ilan ve reklam malzemelerini AKARYAKIT ISTASYONU'nun içinde, dışında veya üzerinde SHELL'in önerilerine uygun olarak teşhir edecek ve bunlar için ödenmesi gereken vergi, harç, resim ve diğer mali mükellefiyetleri yerine getirecektir

b) SATICI,SHELL'in yazılı iznini almadıkça AKARYAKIT ISTASYONU'nun . gerek binası ve gerekse sahası içinde veya dışında veya üzerinde SHELL ürünlerinden başka hiçbir ürün veya firmaya ait ilan ve reklam malzemelerini teşhir etmeyecek ve edilmesine izin vermeyecektir.

10. SATICI, SHELL'den satın alacağı petrol ürünlerinin her bir cinsi için ayrı ayrı ve SHELL usullerine uygun satış kayıtları tutacak ve bu satışlar hakkında SHELL'e SHELL'in istediği şekilde rapor verecektir.

11. SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'nun en mükemmel şekilde yönetilmesi ve petrol ürünlerinin satışı için yeterli adet ve nitelikte memur ve işçiyi kendi nam ve hesabına görevlendirecek bunların eğitimi ve giyimleri konusunda SHELL'in öneri ve isteklerine uyacaktır.

12. SATICI işyerinde sürekli veya geçici olarak görevlendireceği kirşlere karşı işveren sıfatıyla sorumlu olup, yasalardan doğan tüm yükümlülüklerini yerine getirecektir. Satıcının yerine getirmediği bu yükümlülükleri dolayısıyla SHELL hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır.

13. SATICI SHELL'in öngördüğü cins ve miktardaki petrol ürünlerini AKARYAKIT ISTASYONU'ndaki stokunda her zaman satışa hazır bulunduracak ve 24 saat açık kalmak suretiyle sürekli hizmet verecektir. Çalışma saatleri ancak AKARYAKIT ISTASYONU'nun konumu nedeniyle ve yalnızca SHELL'in yazılı izni ile değiştirilebilir.

14. SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'nu bina, eklentileri, malzeme ve teçhizatı ile birlikte ve masrafları kendisine ait olmak üzere SHELL renk ve standartlarına uygun olarak boyatacak her zaman için temiz ve muntazam bir halde bulunduracak, satış odasını SHELL tarafından belirlenecek cins ve miktarda mobilya, mefruşat, raf ve mal teşhir sehpaları ile SHELL'in önerilerine uygun olarak döşeyecektir.

15. SHELL mülkiyeti kendisinde kalmak şartıyla SATICI'ya bir servis/satış istasyonu işleticisi sıfatıyla kullanılması içap edecek adette akaryakıt pompası ile sair malzeme ve techizatı, bu sözleşmenin meriyeti müddetince kullanmak üzere ticari marka, işaret ve renklerini verecek ve SHELL'e göre gereken zamanlarda SATICI'ya pazarlama ve işletmecilik konusunda yardım, eğitim ve önerilerde bulunacaktır. SATICI bunların karşılığında SHELL'e "IŞLETME ve TEKNlK YARDIM BEDELI " olarak senede TL 60.000.-(Altmışbin lira) Katma Değer Vergisiyle birlikte ödeyecektir.SHELL işbu madde ile tayin edilen bedeli dilediği anda ve miktarda arttırabilir. SATICI artışa ve bunun miktarına herhangi bir surtette itiraz edemez. SATICI, SHELL'in uygun gördüğünden başka cins ve sayıda malzeme ve techizat verilmesini isteyemez.

16. SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'nu denetlemek amacıyla SHELL'in elemanlarının veya görevlendireceği kişilerln diledikleri anda AKARAYAKIT

ISTASYONU'na girmelerine, stok kontrolleri yapmalarına, pompa numaratörlerini istasyon kayıtlarıyla karşılaştırarak, SATICI'nın başka kaynaklardan mal alıp almadığını kontrol etmelerine izin verecektir.

17. SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'nu kendi nam ve hesabına işleteceğinden AKARYAKIT ISTASYONU'nun işgali ve kullanılması nedeniyle doğrudan doğruya veya dolayısıyla ortaya çıkacak bütün masraflar ile temin edeceği gelir ve kazanç dolayısıyla mevzuat gereğince ödemesi gereken vergi, resim ve harç ile diğer mükellefiyetler münhasıran SATICI'ya aittir.

18. SATICI, işgal ettiği ve kullandığı mahal ve bunun üzerine inşa edilmiş veya edilecek bütün bina ve ekİentileri ile kullanmasına ve faydalanmasına bırakılmış bulunan tank, pompa vs. malzeme ve techizat için ödenmesi gereken vergi, resim, harç ile diğer mükellefiyetlerin ödenmesinden SATICI sorumludur.

19. a) SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'rda peirol ürünlerinin depolanması ve satışı için gerekli bütün izin ve ruhsatları kanun ve nizamlar dahilinde bizzat alacak ve bunların her türlü masrafı kendisne ait olacaktır.

b) SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'nda ve burada yapılan işe depolanan veya kullanılan patlayıcı ve parlayıcı maddelere veya kendisi tarafından çalıştırılan kişilere ilişki olarak herhangi bir makam tarafından çıkartılacak kanun, tüzük, yönetmelik ve emirlere uymakla yükümlüdür. Bu hususlara SATICI'nın bizzat veya müstahdemleri arasında kısmerı veya tamamen uyulmamasından doğacak sorumluluk ve yükümlülükler ile SHELL'in bu nedenlerle uğrayacağı zararın tazmini satıcıya aittir.

20. SATICI, AKARYAKIT İSTASYONU'nda gerek SHELL, gerekse yetkili merciler tarafından zaman zaman kendisine bildirilecek iş güvenliğine ilişkin emir ve önerilere aynen uymak ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. SATICI'nın birlikte çalıştığı veya çalıştırdığı kişilerin veya istasyondaki üçüncü şahısların ölüm, yaralanma, yangın ve yangın başlangıcı, üçüncü şahısların mallarına zarar verilmesi, trafik kazası v.s. gibi kazalara sebebiyet vermelerinden SATICI bizzat sorumlu olup kazaların meydana gelişiyle ilgili bilgileri bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne derhal bildirmekle yükümlüdür.

21. SATICI, SHELL'in yazılı onayını almadıkça AKARYAKIT ISTASYONU'nun sahası içinde, istasyon binasında, servis gözlerinde, pompa adaları ve otel, motel, lokanta, büfe, havuz, dükkan v.s. gibi diğer yerlerinde hiçbir onarım ve değişiklik yapamaz.

22. Işbu Işletme Sözleşmesinin süresinin sona ermesi veya herhangi bir sebeple süresinden önce feshi halinde, SATICI AKARYAKIT ISTASYONU'nu, binaları, tesisleri her türlü malzeme ve techizatı sözleşme süresi sonunda veya feshin ihbarında başkaca bir ihtara ve mahkeme kararına gerek kalmaksızın kayıtsız şartsız derhal ve iyi halde SHELL'e teslim edecektir. AKARYAKIT ISTASYONU, SHELL'e SATICI tarafından kiralanmış ise; kira sözleşmesi, süresi sonunda veya herhangi bir sebeple süresinde önce sükut eder ve SHELL, AKARYAKIT 1STASYONU'nu tahliye etmek durumunda kalırsa, işbu IŞLETME SÖZLEŞMESI de herhangi bir ihtara hacet kalmaksızın derhal münfesih olacaktır. AKARYAKIT ISTASYONU sheil'e başkası tarafından kiralanmış ise SATICI, AKARYAKIT ISTASYONU'nu derhal tahliye ile SHELL'e veya SHELL'in yazılı talebi ile kiralayana teslim edecektir. Aksi TAKDIRDE AKARYAKIT ISTASYONU'nu kiralayan tarafından talep edilebilecek her türlü zarar ziyan vesair mükeilefiyet SATICI'ya ait olacaktır.

AKARYAKIT ISTASYONU SHELL'e kiralı değilse;

a) SATICI, işbu sözleşmenin süresi dolmadan SHELL'in yazılı onayını almaksızın sözleşmeyi feshederse veya sözleşme 26.madde gereğince SHELL tarafından feshedilirse, SATICI'nın AKARYAKIT ISTASYONU .................. kiracı gibi herhangi bir sıfatla yeddinde bulundurduğu nazarı itibare alınmaksızın, fesih tarihi ,................ sene süre ile söz konusu yeri petrol ürünlerinin satışı oto yıkama ve yağlama mevzuu ile alakalı bir iş için kullanmayacak başkalarına doğrudan doğruya veya dolayısıyla (yeri satmak, kiralamak, hibe etmek veya herhangi bir şekilde) kullandırmayacaktır.

b) SATICI, işbu sözleşme konusu işlerin AKARYAKIT ISTASYONU'nda kendisirıe veya SHELL'in kusuru olmaksızın herhangi bir engel veya emir sebebiyle yapılmasının imkansız bir hale gelmesi halinde, engelin kalktığı tarihten itibaren bir hafta içerisinde SHELL'i durumdan haberdar edecek ve SHELL olumlu cevap verdiği takdirde veya durum SHELL tarafından öğrenildiği takdirde sözleşmeye (aradan geçerı zaman sözleşme süresine eklenmek suretiyle) aynı şartlarla devam edecek. SHELL'e bildirmediği veya bıldimesine rağmen sözleşme şartlarına göre işe devam etmediği takdirde, engelin kalktığı tarihten itibaren 3 (üç) sene müddetle, AKARYAKIT ISTASYONU'nda söz konusu işleri yapmayacak veya doğrudan doğruya veya dolayısıyla (yeri satmak, kiralamak, hibe etmek veya herhangi bir şekilde) başkalarına da kullandırmayacaktır.

c) SATICI, işbu Işletme Sözleşmesine konu olan AKARYAKIT ISTASYONU'nun bir üçüncü şahıs tarafından kendi istifadesine terkedilmiş olması halinde, bu yeri kendi kusuru veya arzusu ile zılyedliğinden çıkarmamayı, terk veya tahliye etmemeyi taahhüt eder.

23. a) SHELL, kötü niyetleri dışında herhangi bir sebepten dolayı veya hükümet, liman, belediye veya diğer yetkili bir makamca verilecek bir emre uymaları yüzünden işbu Işletme Sözleşmesi hükümlerini yerine getirmekte gecikir, engele maruz kalır veya alıkonulursa SHELL hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır. Yukarıdaki hükmün genelliği saklı kal mak üzere aşağıdaki haller de bu hususa dahıldir.

 

Harb, yolların kapanması, kara trafiğinin kesilmesi veya aksaması, grev veya grev ihtimali, lokavt, işin yavaşlatılması, kargaşalık, hükümetin emir veya tahditleri, hükümetin el koyması, SHELL'in devletleştirilmesi keza herhangi bir hükümet, belediye, liman veya diğer bir kamu makamının veya bu makam sıfat ile hareket eden şahsrn emir ve isteklerine uymak, ayrıca SHELL'in mevcut ikmal ve dağılım kaynaklarının kısmen veya tamamen kesilmesi,

b) SHELL, SATICI'ya vereceği malları dahili veya harici ikmal kaynaklarından temin etmekte tamamen serbesttir. SHELL'in mallarının temin et mekte olduğu iç veya dış kaynaklardan herhangi birinin kısılması, tamamen kesilmesi veya müdahaleye uğraması halinde (malların hariç-ten ithali için gerekli dövizin veya dahilde işlenmek üzere getirilecek ham petrol için gerekli dövizin SHELL veya SHELL'in iç ve dış ikmal kaynakları tarafından derhal temin edilememesi nedeniyle ma1 temininin veya dahildeki veya hariçteki üretimin kısılması, kesılmesi veya müdahaleye uğraması da bu hale dahildir) veya mücbir sebep, beklenilmeyen hal veya hava muhalefeti ve nakliyat zorlukları gibi sair sebeplerle ikmal depolarında veya kaynaklarında mal bulundurulamaması sebebiyle SHELL, mukavele ile teminini taahhüt ettiği maiları SATICI'ya veya diğer şahıslara teslimde geciktiği veya teslimatının kısmen veya tamamen yerine getiremediği takdirde SATICf ile olan işbu sözleşme yahut diğer herhangi bir anlaşma gereğince teslimini taahhüt etmiş olduğu malların teslimatını kayıtsız şartsız kendisinin uygun göreceği oranlarda azaltmakta, ertelemekte veya tamamen durdurmakta serbesttir. İş bu teslimatta meydana gelecek bu gibi aksakların giderilmesi amacıyla SHELL bu malları kendisine ait olan ve olmayan herhangi bir diğer kaynaktan sağlamakla yükümlü olmayacak ve bu suretle mal temini imkanının mevcut bulunması mezkur gecikme, engele maruz bırakılma veya alıkonulma durumlarının tesbitinde nazarı itibare alınmayacaktır.

24. SATICI bu sözleşmedeki hak ve yetkililerini SHELL'in yazılı izni olmadıkça kısman veya tamamen başkasına devir veya temlik edemeyeceği gibi işbu sözleşme konusu AKARYAKIT ISTASYONlI'nu herhangi bir üçüncü şahısla ortak olarak da işletemeyecektir.SATICI'nın bir şirket olması halinde, SHELL'in yazılr onayı alınmaksızın bu şirkette her ne sebep ve suretle olursa olsun meydana gelen herhangi bir oıtak değişikliği ya da hisse devri, SHELL'e işbu sözleşmeyi müddetinden önce ve derhal fesih hakkı verir. Ancak, SHELL'in tüzel kişıliğinin değişmesi,veya SHELL'in herhangi bir ikiş ile ortaklık tesis etmesi veya SHELL'in işbu işletme sözleşmesini bütün hak ve yükümlülükleriyle birlikte üçüncü kaiye devretmesi halinde SATICI işbu işletme sözleşmesinin gerek değişen tüzel kişilik ile gerek kurulan ortaklık ile gerekse işbu sözleşmesini devralan üçüncü kişi ile devam edeceğini kabul eder.

25. SATICI'nın ölürnü veya satıcılığı bırakması halinde işbu Işletme Sözleşmesi derhal münfesih olur. SATICI'nın birden fazla kişi olması ve bu kişılerden birinin ölümü veya satıcılığı bırakması halinde SHELL dılerse sözleşmeyi fesetmeye, dılerse satıcılığı bırakmayan kişi/kişilerle devam etmeye yetkilidir.

 

26. SATICI'nın bu sözleşmede yer alan hususlardan herhangi birine uymaması halinde SHELL

1) a) Mal teslimatını bir süre için durdurmak,

b) SATICI'dan uyulmayan her husus için TL 10.000.000.- (Onmilyon lira) cezai şart talep etmek.

c) Zarar ziyan talep etmek,

d) Sözleşmeyi derhal ve süresinden önce feshetmek,

2) Ayrıca SATICI'nın SHELL'den başka kaynaklardan petrol ürünlerini teminin saptandığı her seferde ödeme günündeki T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak 15.000.- (Onbeşbin) Amerikan Doları karşılığı Türk Lirası cezai şarta hak kazanarak SATICI'nın verdiği teminat mektupları ve sair teminatlarından derhal tahsil etmek veya alacaklarından mahsup etmek, yaptırımlarından herhangi birini, birkaçını veya hepsini satıcıya uygulamak hakkına veya hem bunları uygulayıp hem de satıcıdan akdin ifasına devam edılmesini talep etmeye yetkilidir. Başka kaynaklardan petrol ürünleri temini ve /veya akdin feshi halinde SATICI vadeli ve vadesiz bütün borçlarının fesih tarihi itibariyle muaccel olacağını, bütün teminatlarının paraya çevrilebileceğini ve borçları için her türlü taleplerin yapılabileceğini kabul eder.

27. Taraflar bütürı tebligatların yukarıda yazılı adreslerine yapılmasını ve bu tebligatların geçerli olacağını kabul ederler.

28. Taraflar işbu sözleşmeden doğabilecek tüm anlaşmazlıkların çözümünde Istanbul Mahkemeleri ve Icra Dairelerinin yetkili olduğunu kabul ederler.

29. Işbu Işletme Sözleşmesi 1.1.1994 tarihinde, 1 (bir) nüsha olarak tanzim edılmiş olup, süresi 1 (bir) yıldır. Ancak taraflardan herhangi biri sözleşmenin sona ermesinden 1 (bir) ay evvel feshi ihbarda bulunmadığı takdirde, işbu sözleşme her seferinde aynı kayıt ve şartlarla birer sene için uzatılmış olur.