1993-87 sayılı genelge

ANKARA, 22.11.1993

Özü : Mükellefler işletmelerine kayıtlı motorlu taşıt satışlarında satış değerini beyan ederken beyan edecekleri satış değerinin o tarihte geçerli olan kasko sigortasına esas değerden bariz şekilde düşük bir değer beyanından kaçınmalıdırlar. Aksi takdirde gerek Katma Değer Vergisi, gerek Gelir ve Kurumlar Vergisi bakımından resen vergi tarhı işlemi ile vergi cezasına muhatap olmaları mümkün olacaktır.

 

GENELGE 87

 

Motorlu kara taşıtlarının devirlerinde uyulacak esaslar başlığını taşıyan 28.2.1991 tarih ve 2116/5 sayılı genelgemizin 3 ncü bendinde, konuya ilişkin Maliye Bakanlığı görüşü açıklandıktan sonra cümlenin son bölümünde ve parantez içinde (bu açıklamalara göre, harca tabi değeri ...... TI., tarafların beyanlarına göre esas satış bedeli ..... TL, gibi iki değer konulabileceği sonucuna varılmıştır.) şeklinde bir açıklama bulunduğu malumunuzdur.

Nitekim bugüne kadar bu şekilde uygulama yapılagelmektedir. Ancak son defa İstanbul Noter odası tarafından Birliğimize gönderilen bir yazıda, Danıştay 3 ncü Dairesince verilmiş bulunan 11.2.1993 tarih ve Esas: 1992/1221, Karar: 1993/708 sayılı kararın hüküm bölümünün bu açıklamaya ve dolayısıyla bu şekildeki bir uygulamaya imkan vermediği ifade edilerek konunun görüşülmesi ve gerekli görüldüğü takdirde noterlere duyurulması istenilmiştir.

Bunun üzerine konu Yönetim Kurulu gündeminde görüşülerek aşağıdaki hususun açıklanmasının yerinde olacağı sonucuna varılmıştır.

Yukarıda tarih ve sayısı gösterilen Danıştay Kararının ilgili bölümlerinde: "Harçlar Kanunun 43 ncü maddesinde yapılan düzenleme ile gerek satış esnasında noterlerce tahsil edilen vergi, resim ve harç, gerekse satış dolayısıyla düzenlenen faturalar nedeniyle doğacak gelir ve kurumlar vergisi kayıplarının asgariye indirilmesi amaçlanmıştır.

Bu açıklamalar karşısında davacı tarafından satışı yapılan kamyonun değeri alım ve satım esnasındaki kasko sigortasına esas değer olan 78.764.000.TL. den aşağı olamayacağından, bu değerin normal alım satım değeri olarak kabulü ile satış faturasının da bu değer üzerinden tanzimi gerekmektedir.

Uyuşmazlık konusu olayda, noter satış senedine alım satım bedeli olarak kasko sigortasına esas alınan bedelin yazılmasına rağmen yine aynı noter senedine tarafların ifadesine göre esas satış bedelinin 10.500.000.- TL. olduğu yolunda not konulmuş olmasının, kamyonun hasarlı olduğu yolunda bir iddia ileri sürülmediğine göre, gerçek alım satım bedelinin 10.500.000.- TL. olduğunu göstermez. Bu durumda faturanın eksik düzenlenmesi nedeniyle Vergi Usul Kanunun 353 ncü maddesine göre kesilen özel usulsüzlük cezasında kanuna aykırılık bulunmadığından Vergi Mahkemesince noter harcı yönünden belirlenen değer ile satış faturasındaki farkın özel usulsüzlük cezasına esas alınamayacağı yolundaki kararında isabet görülmemiştir.

Sonuç: Noter harçlarına esas alınacak kasko sigortasına esas değerlerin Katma Değer Vergisi ile Gelir ve Kurumlar Vergisi yönünden de dikkate alınması gerektiği yargı kararı ile belirlenmiş durumdadır. Mükellefler işletmelerine kayıtlı motorlu taşıt satışlarında satış değerini beyan ederken beyan edecekleri satış değerinin o tarihte geçerli olan kasko sigortasına esas değerden bariz şekilde düşük bir değer beyanından kaçınmalıdırlar. Aksi takdirde gerek Katma Değer Vergisi, gerek Gelir ve Kurumlar Vergisi bakımından resen vergi tarhı işlemi ile vergi cezasına muhatap olmaları mümkün olacaktır." denilmektedir.

Bilginizi ve bundan böyle bu karar gereğince işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)