1993-78 sayılı genelge

ANKARA, 15.10.1993

Özü : 488 sayılı Kanun gereğince aslı vergiye tabi olmayan dilekçenin noterlikte çıkarılan örneğinin de damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

GENELGE 78

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 3 Eylül 1993 gün ve 55075 sayılı yazıda, "yazınızda kooperatifteki bağımsız bölüm hisselerinin devri sırasında, bu işlemlerin imza tasdiki suretiyle noterde yapılması halinde harç ve damga vergisine tabi olup olmadığının, değer gösterilmesinin zorunlu bulunup bulunmadığının, ayrıca bu işlemlerin noterlik dışında düzenlenmiş olması ve noterde örneğinin çıkarılması halinde ne gibi bir yol izleneceğinin damga vergisinin ödenip ödenmediği hususunun araştırılıp araştırılmayacağının ve ne suretle harç alınacağının tetkiki ile Bakanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

 

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 nci maddesinde bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 4 ncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanundaki adlarına belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı açıklanmış bulunmaktadır.

 

Yazınız ekinde yer alan ve A.... ile B..... tarafından S.S. Ankara Otomobil Sanatkarları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığına hitaben düzenlenen kağıtların incelenmesinden söz konusu kağıtların hisse devri mukavelenamesi değil, dilekçe mahiyetinde düzenlenen kağıtlardan olduğu anlaşılmış bulunmaktadır.

 

Buna göre, dilekçeler 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tabloda sayılan kağıtlar arasında yer almadığından, damga vergisine tabi değildir. Dolayısıyla 488 sayılı Kanun gereğince aslı vergiye tabi olmayan dilekçenin noterlikte çıkarılan örneğinin de damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Diğer taraftan yukarıda da belirtildiği üzere, adı geçen kişiler tarafından anılan Başkanlığa hitaben düzenlenen kağıtlar mahiyeti itibariyle dilekçe niteliğinde bulunduğundan ve hisse devri söz konusu olmadığından 492 sayılı 148 Harçlar Kanunun 42 maddesinde sayılan değer gösterilmesi mecburi olan işlemler arasına girmemektedir.

 

Bu nedenle işlem noterlikte yapılması halinde, söz konusu dilekçelerin 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin Illl pozisyonu uyarınca maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir

.

Mütalaaya konu iki adet taahhütname örneği ilişikte gönderilmiştir. Bilginizi ve gereğini rica ederim.Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


EK: 1

ÖRNEK 1

S.S. ANKARA OTOMOBİL SANATKARLARI KÜÇÜK SANAYİ SITESİ YAPI KOOPERATIFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA

ANKARA

Kooperatifinizde 666 ortak nosu ile B tipine kayıtlı üyeniz Seyit Mehmet Akın'ın Kurada adına isabet eden 13466 ada 1 parsel 14 nolu bağımsız bölüm hissesini, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın izni ile Seyit Mehmet Akın'dan bütün hak ve vecibeleriyle birlikte devralarak Kooperatife üye olmak istiyorum. Belgelerim ektedir.

Gereğini arz ederim.

ÖRNEK 2

S.S. ANKARA OTOMOBİL SANATKARLARI KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPI KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NA

ANKARA

Kooperatifiniz 666 ortak nosu ile B tipine kayıtlı üyenizim. Kurada adıma isabet eden 13466 ada 1 parsel 14 nolu bağımsız bölüm hissemi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın izni ile Orhan Ali Gökoğlu'na bütün hak ve vecibeleriyle birlikte devrederek Kooperatif'den ayrılmak istiyorum.

Gereğini arz ederim.