1993-76 sayılı genelge

ANKARA, 15.10.1993

Özü : Dış Kaynaklı Kredi kredinin alınmasına ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan sözleşmenin noterde yapılacak tercüme işlemine "0" sıfır damga vergisi nispetinin uygulanması gerekir.

 

GENELGE 76

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 24 Eylül 1993 tarih ve 59796 sayılı yazıda;

"Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinin son fıkrasında yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların Türkiye'de Resmi Dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hüküm(erinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulacağı, 3 ncü maddesinin son fıkrasında, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye`de bu kağıtları Resmi Dairelere ibraz edenlerin üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanların veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananların ödeyeceği hükme bağlanmıştır.

Ancak, 488 sayılı Kanunun mükerrer 30 ncu maddesine 3393 sayılı Kanun ile eklenen fıkraya istinaden 17.9.1987 tarihli ve 19577 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 87/12067 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 1 nci maddesinin (a) fıkrası ile ise, Uluslararası Kurumlardan, yabancı ülkelerin kredi kuruluşlarından ve diğer her türlü dış kaynaklardan doğrudan doğruya veya Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar vasıtasıyla temin edilen dış kredilerin, sadece alınması sırasında ilk defa düzenlenen kağıtlar ile bu kredilerin söz konusu kuruluşlara geri ödenmesi dolayısıyla düzenlenen kağıtların vergi nispetinin "0" sıfır olarak uygulanması karara bağlanmıştır.

 

Tetkikinden de anlaşılacağı üzere, dış krediler üzerindeki vergi yükünü azaltarak döviz girişinin teşviki amacıyla hazırlanan 87/12067 sayılı kararnamede, Türkiye'de yerleşik kişi ve kuruluşların, Uluslararası Kurumlardan, yabancı ülkelerin kredi kuruluşlarından ve diğer her türlü dış kaynaklardan doğrudan doğruya veya Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar vasatisiyle temin edecekleri dış kredilerin alınması sırasında ve bu işlerle ilgili olarak ilk defa düzenlenecek kağıtlar için damga vergisi nispetinin "0" sıfır olarak uygulanması öngörülmüştür.

 

Bu nedenle, ilgide kayıtlı yazınız eklerinin incelenmesinden Enpas Endüstriyel Hammaddeleri Sanayi ve Pazarlama A.Ş. ile Hollandsche Bank Ünie N.V. arasında 1 milyon Hollanda Guldeni tutarındaki kredinin alınmasına ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan sözleşmenin noterde yapılacak tercüme işlemine "0" sıfır damga vergisi nispetinin uygulanması gerekir." denilmektedir.Bilginizi ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)