1993-75 sayılı genelge

ANKARA, 15.10.1993

Özü : Finansal kiralama sözleşmelerinin feshi sebebiyle düzenlenen fesih sözleşmelerinin (fesihname), fesih işlemine konu değer üzerinden nispi damga vergisine,  nispi harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 75

 

Finansal kiralama işlemlerinin feshi halinde ne şekilde hareket olunacağına ilişkin sorumuza karşılık Maliye Bakanlığından gönderilen 27 Eylül 1993 tarih ve 59929 sayılı yazıda;

"Yazınızda Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde yapılan finansal kiralama sözleşmelerinin bazı sebeplerden dolayı feshedilmeleri halinde, bu fesih işleminin de ilgili kanun hükmünde yer alan muafiyetten yararlanıp yararlanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

 

Bilindiği üzere, 28.6.1985 gün ve 18795 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunun 30 ncu maddesinin 1 nci fıkrasında sözleşme her türlü vergi resim ve harçtan istisnadır hükmüne yer verilmiştir.

Sözü edilen madde hükmünde yer alan sözleşmeden kasıt, finansal kiralama sözleşmesi olup, bu ifadenin başkaca hukuki muameleleri ifade eden kağıtlara teşmili mümkün değildir.

 

Ayrıca, Bakanlığımızca yayımlanan 13 Seri Nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile 3226 sayılı Kanunun 30 ncu maddesindeki istisna hükmünün uygulanmasından doğan tereddütlerin giderilmesi için gerekli açıklamalar yapılmış, kanunda öngörülen istisnanın hangi kağıt ve işlemleri kapsadığı açıklanmıştır.

Mezkür kanun hükmü ve tebliğ esaslarının incelenmesinden anlaşılacağı üzere, finansal kiralamaya konu malı kiralayan ile kiracı şirket arasında düzenlenen finansal kiralama sözleşmesinin damga vergisinden, sözleşmenin hüküm ifade edebilmesi için yapılacak işlemlerin ise harçtan istisna edilmesi gerekmektedir.

 

Öte yandan yukarıda belirtilen kanun hükmü ve tebliğ esasları çerçevesinde düzenlenen finansal kiralama sözleşmelerinin herhangi bir sebeple feshi dolayısıyla düzenlenen kağıtların kanunda belirtilen istisnalardan yararlanacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

 

Buna göre, finansal kiralama sözleşmelerinin feshi sebebiyle düzenlenen fesih sözleşmelerinin (fesihname), fesih işlemine konu değer üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tablonun I/6-a bendine göre binde bir nispetinde damga vergisine, bu konudaki noter işlemlerinin ise 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin I/1 nci fıkrasına göre binde yarım nispetinde harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)