1993-6 sayılı genelge

ANKARA, 15.1.1993

Özü : İhale sözleşmesinin ölen müteahhidin varislerine devri için düzenlendiği belirtilen sözleşmenin, gerek miktarlarında ve süresinde, gerekse diğer şartlarında herhangi bir değişiklik yapmadığı anlaşıldığından, maktu damga vergisine,  sözleşmenin ihtiva ettiği değer üzerinden nisbi harca tabi tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 6

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığı'ndan gönderilen 16.12.1992 tarih ve 93345 sayılı yazıda:

 

"Bilindiği üzere Damga Vergisi Kanunu'nun 1 nci maddesinde bu kanuna aykırı 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği ikinci maddesinde de, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Buna göre, mukavelenamenin yenilenmesi, süresinin uzatılması, değiştirilmesi, devri ve bozulması konusunda düzenlenen kağıtların vergiye tabi tutulması gerekir. Mukavelenamenin değiştirılmesi evvelce mevcut kağıttaki hükümlerin bir veya birkaçının yerine yenilerinin eklenmesidir. Değiştirme durumunda düzenlenen kağıdın bir mukavele gibi ve artan miktar üzerinden nispi damga vergisine tabi tutulması, ancak yapılan değişiklikle mukaveledeki belli paranın artırılması ve sürenin uzatılması söz konusu değılse ve bu itibarla düzenlenen kağıtta bir miktar artışı gösterilmemişse kağıttan belli parayı ihtiva etmeyen mukavelenamelere tereddüp eden maktu damga vergisinin alınması gerekir.

 

Bu nedenle, ilgide kayıtlı yazınızdaki ifadeden Devlet İhale Kanununa göre ihale olunan işlere ait sözleşmeye, ölen müteahhidin yerine varislerinin katılmasını temin için düzenlendiği belirtilen sözleşmenin, gerek miktarlarında ve süresinde, gerekse diğer şartlarında herhangi bir değişiklik yapmadığı anlaşıldığından, bu sözleşmenin, 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablonun I-I/b fıkrasına istinaden maktu damga vergisine tabi tutulması gerekir." denilmektedir.Ancak sözleşmenin ihtiva ettiği değer üzerinden imza başına binde yarım harç alınması gerektiği de gözden uzak tutulmamalıdır. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)