1993-54 sayılı genelge

ANKARA, 9.8.1993

Öz : Araç veya cihazların 10 yıllık tahmini bakım ve yedek parça ücretinin belirtilerek bu bedel üzerinden nisbi harç ve damga vergisi alınması gerektiği hak.

 

GENELGE 54

 

Birliğimize intikal eden bir soruda, "....ihracat ve ithalat A.Ş. nin Türkiye Distribütörü olduğu ......model dozerlerin ve ....model forkliftlerin 10 yıl süre ile bedeli karşılığında her türlü servis hizmetinin ve yedek parça temininin taraflarınca karşılanacağının" garanti ve taahhüt edildiği, yine diğer bir soruda ise "taahhüde konu teşkil eden cihazların eski yıl süre ve ücretsiz ve bunu takip eden 10 yıl için ise bedeli karşılığında her türlü servis hizmetinin ve yedek parça temininin taraflarınca karşılanacağının" garanti ve taahhüt edildiği işlemlerden harç ve damga vergisinin ne şekilde alınması gerektiğinin sorulduğu anlaşılmıştır.

 

Konu hakkında Maliye ve Gümrük Bakanlığından görüş istenmiş olup bu iki konuda Birliğimize gönderilen 29.6.1993 tarih, 40810 sayılı ve 21.7.1993 tarih, 45889 sayılı yazılarda sonuç olarak söz konusu taahhütnamelerde belirtilen araç veya cihazların aynına yönelik bir taahhüt bulunduğundan bu taahhütnamelerde araç veya cihazların 10 yıllık tahmini bakım ve yedek parça ücretinin belirtilerek bu bedel üzerinden nisbi harç ve damga vergisi alınması gerektiği bildirilmiştir. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

Fethiye TUNÇSİPER

(Beyoğlu 15. Noteri)