1993-41 sayılı genelge

ANKARA, 10.6.1993

Özü: Bazı otomobil kampanyalarına iştirak edenlerin verdiği taahhütnamelerden alınacak damga vergisi ve harcın hesabının bakiye borcu ifade eden taksit tutarları toplamı üzerinden yapılması gerekir.

 

GENELGE 41

 

Bazı kişi ve şirketler tarafından açılan otomobil kampanyaları nedeniyle düzenlenen ve noterden onaylanmaları istenilen işlem kağıtlarında arabanın değeri yanında bazı kıymetlere ve ifadelere yer verildiği görülmekle konunun tavzihi için Maliye ve Gümrük Bakanlığına başvurulmuş idi.

Anılan Bakanlıktan konuya ilişkin olarak gönderilen 29.4.1993 tarih ve 27444 sayılı yazıda:

"İlgideki yazınızda İlksan Turizm İşletme Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin düzenlemiş olduğu otomobil kampanyasına iştirak edenler tarafından kur ‘ada çıkması muhtemel otomobil bedeli için ödeme planı ve borç taahhüdünde bulunulduğu belirtilerek, bu taahhütnameden işlemin şekli itibariyle harcın kaç imza üzerinden tahakkuk ve tahsili gerektiği sorulmuş olup cevabi yazımızla 488 sayılı Kanunun 6/2 nci maddesi hükmü çerçevesinde birbirine bağlı ve bir asıldan doğma iki ayrı akit veya işlem bulunan söz konusu taahhütnameden alınacak nisbi damga vergisinin taahhüde bağlanan borç tutarının % 95 fazlası ile baliğ olduğu miktar üzerinden tahsili gerektiği, bu konudaki noter işlemlerinden alınacak nisbi harcın ise 492 sayılı Kanunun 38. maddesinin 2. fıkrası hükmü karşısında cezai şart dikkate alınmaksızın borç tutarı üzerinden hesaplanılması gerektiği tarafınıza bildirilmiştir.

Bu defa gönderdiğiniz yazıda ise, harç hesabına esas olmak üzere otomobilin kampanya fiyatı ile ödenecek bakiye borç tutarından hangisinin dikkate alınmasının gerektiği sorulmaktadır.

Yazınız eki taahhütnamenin incelenmesinden, sözü edilen kağıtta İlksan Turizm İşletme Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin düzenlemiş olduğu müşterek yardımlaşma ile faizsiz otomobil kampanyasından alınacak otomobilin bedelinin bir kısmının peşin ödendiği, bakiyesinin ise taksitler halinde ödenmesinin taahhüt edildiği görülmektedir. Borç taahhüdünün toplamının ise (örnek olarak gönderilen işlemdeki miktar) 32.800.000.- TL. lık miktar oluşturmaktadır.

Buna göre, anılan şirketin düzenlediği kampanyaya iştirak edenlerin verdiği taahhütnamelerden alınacak damga vergisi ve harcın hesabının bakiye borcu ifade eden taksit tutarları toplamı üzerinden yapılması gerekir." denilmektedir.Bilinmesini ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)