1993-36 sayılı genelge

ANKARA. 24.5.1993

Özü: Konkordato talebinin kabulüne ilişkin beyannameler damgaya tabi değildir, ancak maktu harca tabi tutulması icap eder.

 

GENELGE 36

 

Konkordato talebini teminatsız olarak kabul ediyorum şeklinde beyanı ihtiva eden işlemlerin noterlikte yapılması sırasında ne şekilde hareket olunacağı ve bu işlemlerde değer gösterilip gösterilmeyeceğine ilişkin bir sorumuz üzerine, Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 3.b.1993 tarih ve 27968 sayılı yazıda:

 

"Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 nci maddesinde, bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği, aynı kanuna bağlı 1 sayılı tablonun I- Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün I/a fıkrasında ise, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. Kanunun 10 ncu maddesinde ise, damga vergisi nispi veya maktu alınır. Nispi vergide kağıtların nev'i ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para maktu vergide ise kağıtların mahiyetleri esastır. Belli para terimi, kağıtları ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder hükmüne yer verilmiştir.

 

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanunun 42 nci maddesinde de değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde 2 sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlıkların esas alınacağı, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu belirtilmiş, kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin Ill nci bendinde de, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nev'i senet, mukavele ve kağıtlardan beher imza için binde yarım nispetinde harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

Yukarıda sözü edilen hükümler çerçevesinde, incelenen ve yazınız konusunu teşkil eden ve alacaklı tarafından (iflas anlaşması talebini teminatsız olarak kabul ediyorum/ediyoruz) şeklindeki beyanda, alacaklının borçlu tarafından önerilen alacak miktarını ve bu miktara karşılık olarak verilmesi teklif edilen miktarı teminatsız olarak kabul ettiği belirtilmektedir.

 

Sözü edilen beyan, 492 sayılı Kanun hükümleri karşısında belli para ihtiva etmeyen, belli para gösterilmesi mecburi kağıtlar arasında yer almayan, dolayısıyla muhtevası itibariyle nispi harcın konusunu teşkil etmeyen bir kağıt mahiyetinde bulunmaktadır. Ayrıca, bu kağıt 488 sayılı Kanun kapsamında vergiye tabi kağıtlar arasında yer almadığından damga vergisine tabi tutulması mümkün değildir.

 

Bu nedenle, bahsi geçen işlemin sadece 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin II/I pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması icap eder." denilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)