1993-30 sayılı genelge

ANKARA, 9.4.1993

Özü : Miktarı ve vasıfları belirli bir gayrimenkulün aynına yönelik taahhüdü ihtiva eden taahhütnamede, değer gösterilmesi zorunludur.

 

GENELGE 30

 

Bir başvurumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 16.3.1993 tarih ve 17918 sayılı yazıda:

"Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, (Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz.) denilmiştir.

Anılan maddede, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yazınızda söz konusu taahhütnamede, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkülünce adı geçen firma adına tahsis edilen 1. ada 85. parselde bulunan 10175 m2'lik arsa içerisinden geçen ve ileride geçmesi muhtemel olan Gebze Organize Sanayi Bölgesine ait elektrik, su, atık su, telekomünikasyon, yağmur suyu, doğalgaz vb. altyapı tesislerinin işgal ettiği alanlar için Gebze Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Teşekkülüne kullanım hakkı verilmesi ve TEK, PTT vb. kuruluşlar lehine de irtifak hakkı tesis edileceği taahhüt edilmektedir. Dolayısı ile miktarı ve vasıfları belirli bir gayrimenkulün aynına yönelik taahhüdü ihtiva eden taahhütname, değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunduğundan bu kağıtta, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi hükmü gereğince taahhüde konu arsanın rayiç değerinin belli değer olarak gösterilmesi gerekmektedir.

Buna göre, söz konusu taahhütnamenin gösterilecek değer üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I-1/a fıkrasına göre binde 5 nisbi damga vergisine, bu konuda noterde yapılacak işlemlerinde 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince beher imza için binde 0.50 nispetinde harca tabi tutulması icabeder." denilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)