1993-23 sayılı genelge

ANKARA, 12.3.1993

Özü: Bedelsiz ithalat taahhütnamesinin maktuen damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 23

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 25.2.1993 tarih ve 12501 sayılı yazıda:

".............yazınız ekinde bulunan beyanname/taahhütname başlıklı kağıtta, taahhüt sahibi, kendisinin ve eşinin mevcut otomobil ithal izni dışında bedelsiz ithalat yoluyla otomobil ithal etmediklerini ve beş yıl müddetle de bedelsiz ithalat yoluyla otomobil ithal etmeyeceklerini taahhüt ettiklerini bildirmiş, ilgili yazınızla da söz konusu kağıdın ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağının bildirilmesi istenilmişti.

Bu yazınıza verdiğimiz ilk cevapta, düzenleme tarzı itibariyle taahhütname vasfındaki kağıtta, bu taahhütnameye istinaden ithali izne bağlanan otomobilin değerinin gösterilmesi ve bu değer üzerinden nispi damga vergisi, noter işlemlerinden ise nispi harç tahsilinin gerektiği tarafınıza bildirilmiştir.

Son yazınızda yer alan gerekçeler ışığında konu yeniden incelenmiş ve örneği yazınıza ekli taahhütnamenin, maktuen damga vergisi ve harca tabi tutulması yönündeki görüşünüz Bakanlığımızca da benimsenmiştir." denilmektedir.Bilginizi ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)