1993-2 sayılı genelge

ANKARA, 15.1.1993

Özü: İhale sözleşmelerinin fesih ve tasfiyesi sözleşmesi başlıklı fesihname mahiyetindeki kağıdın, fesih bedeli (İhale bedeli - tamamlanan iş bedeli) üzerinden nisbi harç ve nisbi damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 2

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 17.12.1992 tarih ve 93637 sayılı yazıda:

"Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi tutulacağı, 4 üncü maddesinde ise, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı belirtilmiştir.

 

Buna göre yazınız ekinin incelenmesinden, müteahhit Malit Aydemir'in taahhüdü altındaki Sulama tesisi inşaatı işinin müteahhidin ölümü nedeniyle tasfiyesine gidildiği, bu işlem sırasında varislerle Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü arasında (tasfiye sözleşmesi) başlıklı bir kağıt düzenlendiği ve söz konusu kağıdınfesih name mahiyetinde olduğu anlaşılmıştır.

Bu nedenle, tasfiye sözleşmesi başlıklı fesihname mahiyetindeki kağıdın, fesih bedeli (İhale bedeli - tamamlanan iş bedeli) üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablosuna göre  nisbi damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 

Diğer taraftan Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin 1/1 pozisyonunda muayyen bir meblağı ihtiva eden her nev'i senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nispetinde harç alınacağı hükme bağlandığından, söz konusu fesihnamenin yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanan fesih bedeli üzerinden beher imza için binde 0.50 nispetinde harca tabi tutulması gerekir." denilmektedir.Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)