1993-15 sayılı genelge

ANKARA, 11.2.1993

Özü: Rusya’dan ayrılan Türk Devletlerinde okuyacak öğrenci taahhütnamelerinin damga vergisinden istisna edilmesi,  maktu harca tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 15

 

Bir yazımız üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 14.1.1993 tarih ve 2596 sayılı yazıda:

"Yazınız ekinde yer alan Kazakistan EI-Farabi Üniversitesinin Türkiye Temsilcisi YEPA Yayıncılık, Reklamcılık, Tercüme İthalat, İhracat ve Pazarlama Limited Şirketinin organize ettiği açık öğretim sistemine kayıt için 5 yıllık öğretim süresi içinde YEPA tarafından bugün uygulanacak olan sistemlerin ve ileride koyacağı koşulların gerektirdiği davranışlara uyma ve bu sistemler sebebiyle doğacak zarardan dolayı maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmamak ve öğretim ücretini zamanında ödeme ve benzeri taahhütleri ihtiva eden taahhütnamenin ne suretle damga vergisi ve harca tabi tutulacağı sorulmaktadır.

 

Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir denilmiştir.

Yukarıda belirtilen madde hükmü karşısında inceleme konusu taahhütname menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bulunmamakta, belli değere ilişkin taahhüdü ihtiva etmediği gibi, düzenleme tarzı itibariyle değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar arasında da yer almamaktadır.

 

Öte yandan 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 2 sayılı tablonun öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1 nci bendi ile okula girebilmek için öğrencilerle velileri tarafından okul idarelerine ve ilgili kuruluşlara verilen taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnameler damga vergisinden istisna edilmiştir.

Bu nedenle, söz konusu taahhütnamenin damga vergisinden istisna edilmesi, noterde yapılacak işlemlerin ise 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/I pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekir." denilmektedir.

Bilginizi ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M. Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)