1992-41 sayılı genelge

ANKARA, 7.9.1992

Özü : Kaynak kullanımı destekleme  fonundan faydalanılarak yapılan bazı inşaat Hak.

 

GENELGE 41

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 20.7.1992 tarih ve HARÇ: : 2232314-193158238 sayılı yazıda :

"Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 ncu maddesinde de , damga vergisi nispi veya maktu alınır. Nispi vergide kağıtların nev'i ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli para esastır.

Belli para terimi kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder, hükmü yer almıştır.

Söz konusu yazı ekinde bir örneği gönderilen taahhütnamede Kaynak Kullanımı Destekleme Fonundan faydalanarak yapılacak ahır inşaatı ile ilgili olarak, yatırımcı projesi ilgili Bakanlıkça onaylanmadan ve yer teslimi yapılmadan yatırımlara başlamayacağını, başladığı taktirde bu yatırımlar için pirim talebinde bulunmayacağını taahhüt etmektedir.

İncelenmesinden de görüleceği gibi bir davranış biçimini düzenleyen bu taahhütname, bir menkul ve gayrimenkulün aynına yönelik olmadığı gibi, belli bir meblağ açısından da herhangi bir borca konu teşkil etmemektedir.

 

Bu nedenle sözü edilen taahhütnamenin maktu damga vergisine ve maktu harca tabi tutulması icap eder." denilmektedir. Söz konusu taahhütnamenin bir örneği yazımız arkasına çıkartılmıştır. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


 

T A A H H Ü T N A M E

 

Kayseri ili .........İlçesi .......Köyü........mevkiinde bulunan ve tapunun ..................................... parsel numarasında kayıtlı gayrimenkul üzerinde, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonundan faydalanarak kuracağım........... ahır inşaatı ..........ile ilgili olarak, projem Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca onaylanmadan ve yer teslimi yapılmadan yatırımlara başlamayacağımı, başladığım takdirde bu yatırımlar için prim talebinde bulunmayacağımı taahhüt ederim.

 

TAAHHÜT EDEN

ADRES