1992-40 sayılı genelge

ANKARA, 7.9.1992

Özü: Kaynak kullanımı Destekleme fonu ile ilgili bazı taahhütnamelerin maktu damga vergisine ve bu konudaki noter işlemlerinin maktu harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 40

 

Konuya ilişkin olarak yazımıza Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 20.7.1992 tarih ve HARÇ: 2232314-193/58236 sayılı yazıda:

"Yazınız eki taahhütnamede, taahhütte bulunan, sahibi bulunduğu gayrimenkul üzerinde kaynak kullanımı destekleme fonundan faydalanarak kuracağı tesis ile ilgili olarak Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı tarafından onaylanan projedeki gayrimenkul ve menkullerin proje amacı dışında kullanılmayacağını, aksi takdirde ilgili kararnamenin 8 nci maddesindeki hükümleri kabul edeceğini keza Bakanlık onayı çıkmadan ve teslim yapılmadan önce yatırımlara başlamayacağını, aksi davranışı halinde ise prim ve kredi istemeyeceğini, teşvik belgesi almayacağını bütün bunlardan idarenin sorumlu tutulmayacağını kabul ve taahhüt etmektedir.

Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım-satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir denilmektedir.

Anılan madde hükmü gereğince menkul ve gayrimenkul malların alımı, satımı, rehni ile aynına yönelik başkaca bir taahhüdü ihtiva eden kağıtlarda değer gösterilmesi zorunlu kılınmıştır.

İncelenmesinden de görüleceği gibi, işleme esas kağıtta belli bir değer bulunmamakta, mahiyeti itibariyle de muayyen bir değere taalluk etmemektedir. Yine cezai şart olarak belirtilen 8418860 sayılı Kararnamenin 8 nci maddesinin incelenmesinde, geri alınacak destekleme primleri için uygulanacak' faiz oranından söz edilmekte ve bunların tahsilinde 6183 sayılı Kanunun uygulanacağı belirtilmektedir. Böylece geri alınacak prim tutarı belli olmadığı gibi cezai şart dahi değer ve muhteva itibariyle muayyenlik (belli rakam) göstermemektedir.

Ayrıca, işleme esas alınan kağıtta belirli bir menkul ve gayrimenkul malın esası hakkında bir taahhüt söz konusu olmayıp projede gösterilen biçimde yapılacak tesisle ilgili tutum, davranış ve şartı ceza konuları işlenmektedir.

Bu nedenle söz konusu kağıdın 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre maktu damga vergisine ve bu konudaki noter işlemlerinin maktu harca tabi tutulması gerekmektedir" denilmektedir. Söz konusu taahhütnamenin bir örneği yazımız ekinde gönderilmiştir. Bilginizi ve gereğini rica ederim, Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)