1992-39 sayılı genelge

ANKARA, 3.8.1992

Özü: Uzman Erbaş taahhütnamesinin maktu damga vergisine, maktu harca tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 39

 

Bazı noterliklerden intikal eden taahhütnamelere ilişkin olmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 16.7.192 tarih ve 57530 sayılı cevapta :

"Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde 2 sayılı tarifede yazılı değer ve ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmektedir.

 

Anılan maddede, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nev'i işlemlerde değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

Soruya konu taahhütnamede, uzman erbaş olmak isteyen kişilerin, vazifelerini ifa ederken 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun getirmiş olduğu yükümlülükleri yerine getirecekleri belirtilmektedir. Sözü edilen kağıtlar bu şekli ile menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemektedir. Dolayısıyla inceleme konusu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu olan kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

Bu nedenle söz konusu taahhütnamenin 488 sayılı Kanuna göre maktu damga vergisine ve bu konuda noterde yapılan işlemlerin ise 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir

Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim Saygılarımızla

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)