1992-38 sayılı genelge

ANKARA, 3.8.1992

Özü : Avrupa Toplulukları üyesi ülkelere Yönelik bazı taahhütnamelerde herhangi bir bedel gösterilmediği gibi gösterilmesine imkan da bulunmamaktadır.

 

GENELGE 38

 

Birliğimize intikal eden bazı taahhütnamelere ilişkin sorumuz üzerine Başbakanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığından verilen 27.5.1992 tarih ve 2456'~ sayılı cevapta:

"Bilindiği üzere, Avrupa Toplulukları üyesi ülkelere yönelik bazı tekstil ve hazır giyim ürünleri ihracatımızda, ikili anlaşmalar çerçevesinde miktar kısıtlaması uygulanmakta olup, elde edilen kotaların, katma değerin azami ölçüde ülkemizde yaratılması suretiyle doldurulmasına çalışılmaktadır.

Bu amaçla, İhracatçı Birliklerince, anılan ülkelere kısıtlamaya tabi tekstil ve hazır giyim ürünü ihracatı yapmakta olan firmalardan, ilgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan taahhütname alınmaktadır. Söz konusu taahhütnamenin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, üzerinde herhangi bir bedel gösterilmediği gibi gösterilmesine imkan da bulunmamaktadır. Zira anılan belge ile firmalar hammaddelerini bedelsiz kabul yolu ile ithal ederek ürettikleri tekstil ve konfeksiyon ürünlerine kota kapsamında ihraç etmeyecekleri hususunda genel bir taahhütte bulunmaktadırlar. Diğer taraftan taahhüde uyulmaması halinde uygulanacak müeyyide mali nitelikli değildir." denilmektedir.

Söz konusu taahhütnamenin bir örneği ilişikte bilgilerinize sunulmuştur. Gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)

 

 

T A A H H Ü T N A M E

Destekleme ve fiyat İstikrar Fonundan Para ve Kredi Kurulu'nun ~ 13.12.1990 tarih ve 20724 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 90/20 sayılı Tebliği 'ne göre tarafımıza herhangi bir nedenle yapılacak fazla ve/veya gereksiz ödemelerle ilgili olarak; fazla ve/veya gereksiz ödeme miktarını,

- Ödemenin kendi kusurumuzdan doğması halinde, fazla ödemenin yapıldığı tarihten,

- Ödemenin idarenizin hatasından doğması halinde, istirdat talebinizi takip eden bir aylık sürenin bitiş tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanun'un 51. maddesindeki (bu maddenin o tarihte. yürürlükte bulunan hükümlerine göre) hesaplamaya uygun şekildeki faizi ile birlikte, başkaca bir ihbar ve ihtara gerek kalmaksızın, derhal ve defaten ödeyeceğimizi, ayrıca bu tutarın T.C. Merkez Bankası nezdindeki herhangi bir alacağımızdan mahsubunu kabul ettiğimizi kayıtsız ve şartsız kabul ve taahhüt ederiz.