1992-37 sayılı genelge

ANKARA, 3.8.1992

Özü : İhracatı teşvik mevzuatı esasları çerçevesinde yapılacak prim ödemeleri ile ilgili olarak düzenlenen taahhütnamenin damga vergisinden, noterde yapılacak işlemlerin de harçtan istisna edilmesi gerekir.

 

GENELGE 37

 

Bir yazımız üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 16.7.1992 tarih ve 57531 sayılı cevapta:

"Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1 nci fıkrasında, mukavelenameler; taahhütnameler ve temliknamelerin;

a) Belli parayı ihtiva edenler (binde beş)

b) Belli parayı ihtiva etmeyenler (7.000.-TL)

Damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin 2 nci fıkrasında, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

Yazı ekinde gönderilen taahhütnamelerin incelenmesinden, taahhüt konusunu teşkil eden prim ödemelerinin bilinen miktarı ihtiva etmemesi ve ileride ne miktarda ödeneceğinin bugünden belli olmaması ve prim tutarlarının tespitinin mümkün olmaması nedeniyle, söz konusu taahhütnamelerde değer gösterilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Öte yandan, 3505 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi hükmü ile ihracat işlemlerine damga vergisi ve harç istisnası getirilmiş bulunmaktadır. bu maddeye istinaden 4.3.1989 gün ve 20098 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İhracat ve Yatırımlarda Damga Vergisi ve Harç istisnası Uygulaması Hakkında

 

(1) Seri Nolu Genel Tebliğin II/A-İhracatla İlgili İstisnaların Kapsamı Bölümünde de, Filli mal ihracatında;......

2) İhracat karşılığı yapılacak ödemeler (Katma Değer Vergisi ladesi dahil) ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenecek kağıtlara ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edileceği belirtilmiştir.

Bu nedenle, sözü edilen tebliğin II/A-2 nci fıkrası gereğince bazı malların ihracında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan ihracatçılara ihracatı teşvik mevzuatı esasları çerçevesinde yapılacak prim ödemeleri ile ilgili olarak düzenlenen taahhütnamenin damga vergisinden, noterde yapılacak işlemlerin de harçtan istisna edilmesi gerekmektedir." denilmektedir.

Söz konusu taahhütnamenin bir örneği ilişikte bilgilerinize sunulmuştur. Gereğini rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)