1992-20 sayılı genelge

ANKAR,4, 27.4.1992

Özü: Seyahat maksadıyla yurtdışına gönderilen subay ve astsubaylardan istenilen yüklenme senedi başlıklı Kefaletnamelerde, (yüklenme senetlerinde) değer gösterilmesi ve bölüm için nisbi damga vergisi ve nisbi harç alınması gerekir.

 

GENELGE 20

 

Bazı başvurular üzerine konunun intikal ettirildiği Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 24.3.1992 tarih ve 14491 sayılı yazıda; "Seyahat maksadıyla yurtdışına gönderilen subay ve astsubaylardan istenilen yüklenme senedi başlıklı kağıttan maktu damga vergisi ve maktu harç alınması yönündeki Maliye ve Gümrük Bakanlığı görüşü daha önce Birliğinizce gönderilmiş idi.

 

Söz konusu yükleme senedi başlıklı işlem muhtevası teati edilen yazışmalardaki değerlendirmelerle birlikte yeniden incelendi.

Gerçekten Borçlar Kanununun 484 ncü maddesinde, kefaletin sıhhatinin kefilin mesul olacağı muayyen bir miktarın iradesine bağlandığı anlaşılmaktadır. Madde metnine göre, kefaletin konusunun para olması halinde bunun muayyen bir miktar olarak tespiti gerekmektedir.

 

Sonuç olarak yüklenme senedi başlıklı kağıdın sadece kefaletname bölümünde değer gösterilmesi ve bölüm için nisbi damga vergisi ve nisbi harç alınması gerekeceği düşünülmüştür" denilmektedir.

Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

İsmet BILGIN

(Ankara 7. Noteri)