1992-18 sayılı genelge

Ankara , 27.4.1992

Özü : Hasılat kira sözleşmesinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden  damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 18

 

Bir İstanbul Noteri tarafından Birliğimize gönderilen ve Türkiye Denizcilik işletmeleri ile özel kişiler arasında yapılan, bu kuruluşa ait şehir hatları gemilerinin büfelerini işletme hakkını sağlayan HASILAT KIRA SÖZLEŞMELERINDE damga vergisinin ne şekilde alınacağına ilişkin vaki soru üzerine konu Maliye ve Gümrük Bakanlığına intikal ettirilmiş idi.

 

Anılan Bakanlıktan gönderilen 2.4.1992 tarih ve DMG: Y: 2101102-877/ 33043 sayılı yazıda:

“Bilindiği üzere 488 sayılı Kanunun birinci maddesinde bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi tutulacağı, üçüncü maddesinde ise, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu açıklanmış; aynı kanuna ekli (1) sayılı tablonun 1. Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1!c fıkrasında da, kira sözleşmelerinin (sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden) binde bir nisbetinde damga vergisine tabi tutulacağı belirtilmiştir.

 

Bu nedenle, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile kiracı arasında tanzim olunan hasılat kira sözleşmesinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde bir damga vergisine tabi tutulması gerekir." denilmektedir. Bilginizi ve gereğinin buna göre ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

İsmet BILGIN

(Ankara 7. Noteri)