1992-17 sayılı genelge

ANKARA, 27.4.1992

Özü : Taşıt kira sözleşmesi başlıklı kağıdın, söz konusu sözleşmenin 6 ncı maddesinde belirtilen aylık kira bedelinin sözleşme süresi ile çarpımı sonucu bulunacak miktar üzerinden, beher imza için binde yarım nisbetinde harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 17

 

Maliye ve Gümrük Bakanlığından alınan 31.3.1992 tarih ve DMG: Y: 2101102-876/32546 sayılı yazısında:

1) Taşıt sahiplerinin irat elde etmek amacıyla taşıtlarını belli bir süre için karşı tarafa kiraya vermesi ile ilgili olarak düzenleyecekleri mukavelenamelerin taşıt kira mukavelenamesi olarak 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablonun I-1lc fıkrasına göre binde bir nisbetinde damga vergisine tabi tutulması,

2) Taşıt sahiplerinin ticari kazanç elde etmek amacıyla yolcu ve eşyanın bir yerden diğer bir yere ulaştırılması ile ilgili olarak düzenleyecekleri mukavelenamelerinin ise, navlun mukavelenamesi olarak aynı tablonun I-1 /a fıkrasına göre binde 5 nisbetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Buna göre şoförlü olarak kiralanan taşıtın uluslararası taşımalarda kullanılması amacıyla belli bir süre karşılığında ve her ay için taşımacı tarafından taşıt sahibine belli bir bedel ödenerek kiralanması amacıyla düzenlenen sözleşmenin taşıt kira mukavelenamesi olarak 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablonun I-1/c fıkrasına istinaden ve mukavelename süresine göre kira bedeli üzerinden binde bir nisbetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun çeşitli işlemlerde değer başlıklı 43 ncü maddesinde, kiralarda mukaveledeki süreye göre kira karşılığının toplamı, süre belli değil ise bir yıllık kira tutarı harca esas olur, denilmiş, aynı kanuna bağlı (2) 'sayılı tarifenin Il. bendinde, muayyen meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde yarım nisbetinde harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, taşıt kira sözleşmesi başlıklı kağıdın, söz konusu sözleşmenin 6 ncı maddesinde belirtilen aylık kira bedelinin sözleşme süresi ile çarpımı sonucu bulunacak miktar üzerinden, beher imza için binde yarım nisbetinde harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir. Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

İsmet BILGIN

(Ankara 7. Noteri)