1992-16 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


ANKARA, 26.3:1992

Özü : Türk Standartları Enstitüsüne tetkike gönderdiği mallarını laboratuvar sonuçları alınıncaya kadar satmayacağını, laboratuvar sonuçları olumsuz çıktığı taktirde bu olumsuzluğu gidereceğine ilişkin taahhütnamede, taahhüt konusu olan malların rayiç değerinin gösterilmesi ve bu bedel üzerinden nisbi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 16

 

Türk Standartları Enstitüsüne hitaben verilen bir örneği ekli taahhütnamelerde değer gösterilip gösterilmeyeceğine ilişkin sorumuzca Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 16.3.1992 tarih ve HARÇ: 2232314-231/23354 sayılı yazıda:

"Bilindiği üzere 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde, değer ve ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer ve ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. denilmiş, aynı kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin 1/1 pozisyonunda ise, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavele ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nisbetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satını, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yazınız ekini teşkil eden taahhütnamede, Singer Sinmak Dikiş Makinaları Sanayi Anonim Şirketi, Türk Standartları Enstitüsüne tetkike gönderdiği mallarını laboratuvar sonuçları alınıncaya kadar satmayacağını, laboratuvar sonuçları olumsuz çıktığı taktirde bu olumsuzluğu gidereceğini taahhüt etmektedir.

İncelenmesinden de anlaşılacağı üzere, düzenleme şekli itibariyle söz konusu kağıtta menkul malın aynına yönelik bir taahhüt düzenlenmiş bulunmaktadır.

 

Bu nedenle, yazınız ekinde bulunan taahhütnamede, taahhüt konusu olan malların rayiç değerinin gösterilmesi ve taahhütnamenin bu bedel üzerinden nisbi damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir. Bilginiz ve gereğini rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)