1991-85  sayılı genelge

ANKARA, 25.12.1991

Özü : 2982 ve 222 sayılı Yasalar Hak.

 

G E N E L G E 85

 

Bir yazımız üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 19.11.1991 gün ve DMG: 2101107-776/082942 sayılı yazılarında: Bilindiği üzere 1.3.1984 gün ve 18328 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren 2982 sayılı Konut İnşaatında ve Kalkınmada Öncelikli yörelerde Yapılacak Yatırımlarda Vergi Resim ve Harç İstisna ve Muaflıkları Tanınmasına Dair Kanunun 2 nci maddesinde, (Bu kanun hükümlerine göre uygulanacak istisna ve muaflıklar, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, emlak vergisi, harçlar ve resimler ile Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, resim ve harçları kapsar.) denilmiş, 4ncü maddesinin (a) fıkrasında ise, arazi ve arsa üzerine inşa veya binaya ilave suretiyle konut olarak kullanılacak binalar, bağımsız bölümler veya katların (eklentiler veya ortak yer payları dahil) meydana getirilmesi ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtların 2 nci maddede yazılı vergi, resim ve harçlardan müstesna olacağı, aynı kanunun 10 ncu maddesinde de dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık bulunan ibadethaneler, okullar, kütüphaneler, spor tesisleri ve bunların müştemilatının bu kanunun uygulaması bakımından konut sayılacağı açıklanmıştır.

Ayrıca, bu kanunla ilgili olarak 4.5.1984 gün ve 18391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 1 seri nolu genel tebliğde de, kanun kapsamına giren olaylar ve alınmaması öngörülen vergi, resim ve harçlar belirtilmiş ve konuyla ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Yukarıda belirtilen kanun hükümleri ve tebliğ esaslarının tetkikinden de anlaşılacağı üzere, 2082 sayılı Kanun münhasıran yeniden meydana getirmeyi ifade eden inşaat işleri ile ilgili istisna ve muafiyetleri ihtiva etmektedir. Bu çerçevede onarım inşaatları 2982 sayılı Kanundaki muafiyetinin kapsamı dışında tutulmuş bulunmaktadır.

 

Öte yandan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 83 ncü maddesinde, ilköğretimin bütün gelirleri ile 78 nci maddede belirtilen giderlerin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Anılan kanunun 78 nci maddesinde sayılan giderler ise, ilköğretim kurumlarınca yapılacak masrafları kapsamakta ve bu masraflar arasında ilköğretim kurumlarının onarım işi de yer almaktadır.

 

Buna göre, 2982 sayılı Kanun hükümlerine göre damga vergisi ve harç istisnasından faydalanması mümkün bulunmayan ilköğretim okulu onarım işi ile ilgili olarak noterliklerde düzenlenen kağıtların 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 83 ncü maddesi hükmü gereğince damga vergisinden istisna edilmesi icabeder.

 

Kanunda harca ilişkin herhangi bir istisna hükmü bulunamadığından söz konusu onarım işleri nedeniyle noterde yapılan işlemlerin 492 sayılı Kanuna göre harca tabi tutulması gerekir  denilmektedir.

 

Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)