1991-83  sayılı genelge

ANKARA, 25.12.1991

Özü : Akaryakıt sözleşmelerinin nispi damga vergisine, nispi harca tabi tutulması icap eder.

 

G E N E L G E 83

 

Bir sorumuza cevaben Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 12.11.1991 tarih ve HARÇ: 2232314-205/080911 sayılı yazıda:  Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I - Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1/a fıkrasında, 'belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin binde 5 nisbetinde damga vergisine tabi alacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir... denilmiş, aynı kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonunda ise, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavele ve kağıtlardan beher imza için binde 0,5 ü nisbetinde harç alınacağı belirtilmiştir.

Harçlar Kanununun yukarıda sözü edilen 42 nci maddesi hükmü dikkate alındığında, menkul ve gayrimenkul bir mal ve bu meyanda akaryakıt alım satımına ilişkin olarak düzenlenen mukavelede değer gösteri4lmesi zorunlu bulunmaktadır.

Bu nedenle, The Shell Company Of Turkey Limited ile Tan Petrol Ticaret ve Sanayi A.Ş. arasında düzenlenen ve noterde tasdik işlemine tabi tutulan bir yıllık akaryakıt ve madeni yağların temini konusundaki işletme sözleşmesinin tabii olduğu nispi harç ve damga vergisine konu matrahın tespitinde, teslimi taahhüt edilen muhtelif akaryakıt ve madeni yağların tahmini miktarı ile işlem tarihindeki birim fiyatının çarpılması sonucu bulunan değer üzerinden binde 5 nispi damga vergisi ile beher imza için binde 0,50 nispi harca tabi tutulması icap eder    denilmektedir. Bilginizi ve gereğini rica ederim.

Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)