1991-82  sayılı genelge

ANKARA, 25.12.1991

Özü : Türkçe ve yabancı dilde yazılmış sayfaları bulunan noterlik işlemleri Hak.

 

G E N E L G E 82

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 20.11.1991 tarih ve HARÇ: 2232314-124/083443 sayılı yazıda:  Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II - maktu harçlar bölümünün suretler ve tercümeler başlıklı 5 nci fıkrasının (a) bendinde, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından, (b) bendinde de tercüme suretleri ve yabancı dille yazılmış kağıtların suret ve tercümelerinin beher sayfasından (fotokopiler dahil) alınacak harç miktarları belirtilmiştir.

 

İncelenmesinden de görüleceği gibi, söz konusu fıkralarda, Türkçe metin suretleri İle yabancı dille yazılmış metinlerin suret ve tercümeleri ile tercüme suretlerinin her sayfasından ne kadar harç alınacağı belirtilmiş bulunmaktadır.

 

Yazınızda belirtilen Türkçe ve yabancı dilde yazılmış sayfaları bulunan mukavele veya kağıtların suretlerinin çıkarılarak ilgilisine verilmesi işleminin, harç uygulaması yönünden Türkçe ile yazılmış sayfalar için ayrı, yabancı, dilde yazılmış sayfalar için ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira mukavelenin tamamını suret harcı yönünden Türkçe veya yabancı dilde mütalaa etmek mümkün değildir.

 

Bu nedenle, iki dilde yazılmış sözleşmenin noterliklerde örneği istenildiğinde, Türkçe sayfaların 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II-5/a fıkrası hükmüne göre, yabancı dille yazılmış sayfaların ise aynı tarifenin II-5/b fıkrası hükmüne göre suret harcına tabi tutulması icabeder.  denilmektedir.

 

Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)