1991-8 sayılı genelge

ANKARA 28.2.i991

Özü: Traktör bakım ve onarımına ilişkin garanti belgeleri Hak

 

GENELGE 8

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 22.1.1991 tarih ve HARÇ: 2232314/215/005331 sayılı yazıda:

  Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilecek olan belgeleri ifade edeceği, aynı kanuna bağlı 1 sayılı tablonun 1. akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün I/a fıkrasında ise, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde beş nisbetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde de değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde 2 sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır, Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu, kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin I/1 nci bendinde de, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nev'i senet mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde yarım nisbetinde harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

Yazınız ekinde gönderilen servis sözleşmesinde karşılıklı taahhütler söz konusu olmakla birlikte, yukarıda sözü edilen kanun hükümlerinde belirtilen manada, bu taahhütler bir menkul (traktör ve parçaları) veya gayrimenkulün (atölye yeri veya binası) aynına yönelik taahhütler şeklinde olmayıp, ithal edilecek traktörlerin bakım, onarım ve garanti şekli ile bu işlemlerin yapılması sırasında tarafların uyması gereken diğer kuralların belirlendiği bir mukavele niteliğindedir.

 

Bu kağıtta sıralanan, halk ve yükümlülükler arasında önceden para ile ifade edilebilecek bir değere de rastlanılmamaktadır.

Buna göre, değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmayan söz konusu servis sözleşmesinin maktu damga vergisine ve noterde yapılacak işlemlerin de maktu harca tabi tutulması icabeder. denilmektedir.

BiIginizi ve benzeri işlemlerde buna göre hareket olunmasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)