1991-63  sayılı genelge

ANKARA, 13.9.1991

Özü: Bazı taahhütnameler Hak.

 

G E N E L G E 63

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 10.9.1991 tarih ve HARÇ: :2232314204/62438 sayılı yazıda;

  Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde,   Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir... denilmiştir. 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 10 ncu maddesinde de,   Damga Vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

BeIIi para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.   hükmü yer almıştır.

Sorumuza konu taahhütnamede İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı İştiraki İlksan Turizm İşletmecilik  Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin düzenlemiş olduğu müşterek yardımlaşma ile faizsiz araba kampanyasına katılanlara teslim edilecek araçların, üretici veya ithalatçı firmalarca parekende satış fiyatlarına yapılacak zam sebebiyle doğacak fiyat farkının, eşit taksitler içerisinde ödenmesi taahhüt edilmektedir.

İncelenmesinden de görüldüğü gibi, ileride doğacak fiyat farkı, taahhütnamenin düzenleme anında bilinememekte, ayrıca taahhütname menkul veya gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi, belli bir meblağ açısından da herhangi bir borca konu teşkil etmemektedir.

 

Bu nedenle, sözü edilen taahhütnamenin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/1b pozisyonu gereğince maktu damga vergisine, bu konuda noterde yapılacak işlemlerin ise 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması icabeder.    denilmektedir.

Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)