1991-62  sayılı genelge

ANKARA, 13,.9.1991

Özü : Bazı taahhütnameler Hak.

 

G E N E L G E 62

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 10.9.1991 tarih ve HARÇ: 2232314193/62444 sayılı yazıda:

  Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde. bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilecek olan belgeleri ifade edeceği, aynı kanuna bağlı (1) sayılı tablonun 1  Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün I/a fıkrasında ise, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde de değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu, Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin 1/1 nci bendinde de, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0,50 nispetinde harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

Sorumuza konu taahhütnamede, doğal gazla çalışan kalorifer kazanlarının ve brülörlerin montesi hakkında çeşitli taahhütler bulunmaktadır. İncelenmesinden de görüleceği üzere, bahsi geçen kağıttaki taahhütler, yukarıda sözü edilen Kanun hükümlerinde belirtilen manada, menkul veya gayrimenkulün aynına yönelik taahhütler şeklinde olmayıp, doğal gazla çalışan kalorifer kazanlarının ve brülörlerinin montesinde uyulacak şartları ihtiva etmektedir. Ayrıca, söz konusu taahhütnamede belirtilen yükümlülükler arasında önceden para ile ifade edilebilecek bir değer de bulunmamaktadır.

Buna göre, değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmayan söz konusu taahhütnamenin maktu damga vergisine ve noterde yapılacak işlemlerin de maktu harca tabi tutulması icabeder.. denilmektedir.

Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)