1991-61  sayılı genelge

ANKARA, 21.8.1991

Özü 2510  sayılı Kanun Muafiyeti Hak.

 

G E N E L G E 61

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 6.8.1991 tarih ve HARÇ: 2232311135/054897 sayılı yazıda:

...... Harçlar Kanununun 123 ncü maddesinde, harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hükme bağlanmış, 2510 sayılı İskan Kanununun 36 ncı maddesinin (B) fıkrasında da (muhacir ve mültecilerle bir yerde yurtlandırılan göçebeler ve bir mıntıkadan diğer bir mıntıkaya hükümetçe nakolunanların bu kanun hükmü dairesinde yapılacak iskan yardımı, gümrük ve vergi muafiyeti, tabiiyet, nüfusa ve tapuya tescil vs. nakil muameleleri dolayısıyla gerek kendileri tarafından verilecek, gerek alakadar dairelerce tanzim olunacak her türlü evrak ve bu hususta verecekleri arzuhalleri damga resmi ile sair bilumum resim ve harçlardan muaftır.) hükmüne yer verilmiştir, Aynı kanunun 37 nci maddesinin 1/C fıkrasında da muhacir ve mültecilerle hükümetçe bu kanun hükümlerine göre yerleştirilenlerin, noterlerce yapılacak borçlanma senetlerinin pula, harca ve ücrete tabi olmadığını hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan 488 sayılı Damga Vergisine bağlı 2 sayılı tablonun III  İşçiler, çiftçiler ve göçmenlerle ilgili kağıtlar bölümünün 8 nci fıkrasında, göçmen ve mültecilerle bir yerde yurtlandırılan göçebeler ve bir bölgeden diğer bölgeye hükümetçe naklolunanlara yapılacak iskan yardımı ve gümrük ve tabiiyet, nüfus, tapu ve nakil işlemleri ile ilgili her türlü kağıtların damga vergisinden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.

Yukarıda belirtilen hükümler gereğince, yazınız ekinde yer alan ve 2510 sayılı İskan Kanunu hükümleri gereğince düzenlendiği anlaşılan taahhütname ve vekaletname başlıklı kağıdın damga vergisinden ve bu kağıtlarla ilgili olarak noterde yapılacak işlemlerinde harçtan istisna edilmesi gerekir. denilmektedir.

 

Söz konusu işlem örneği yazımız altına çıkarılmıştır. Bilginizi rica ederim.

Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)