1991-60  sayılı genelge

ANKARA, 21.8.1991

Özü: Bazı taahhütnameler Hak.

 

G E N E L G E 60

 

Bir noterimizden intikal eden (......... imar planı sınırları içinde ve ............... tarihinde onaylı lejant hükümleri gereğince otopark tutarı olan .................. TL. sının % 75'i olan .................. TL. sını en geç yapı kullanma izni alacağım zaman ödemeyi kabul ve taahhüt ederim.) şeklindeki taahhütnameden hangi değer üzerinden harç ve damga alacağı sorulmuş olup, bu konuda Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 25.7,1991 tarih ve HARÇ: 2232314193/052563 sayılı yazıda:

 

 ...... Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

 

Yazınız ekini oluşturan taahhütname örneğinde, kişi, imar planı sınırları içinde ve lejant hükümleri gereğince otopark tutarı olan bedelin %75 olan miktarını en geç yapı kullanma izni alacağı zaman ödemeyi kabul ve taahhüt etmektedir. İncelenmesinden de görüleceği gibi söz konusu taahhütnamede taahhüde bağlanan değer otopark tutarının % 75'i olarak düzenlenmektedir.

 

Buna göre, söz konusu taahhütnamenin düzenlenmesine esas teşkil eden değer otopark bedelinin % 75"i olduğuna göre, bu bedelin taahhütnamedeki belli para olarak kabulü ile sözü edilen kağıdın bu miktar üzerinden nispi damga vergisine, bu konudaki işlemlerinde nispi harca tabi tutulması icap eder. denilmektedir.

Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)