1991-53  sayılı genelge

2017/5 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


ANKARA, 16.8.1991

Özü: Arsalarını kat karşılığı müteahhitlere veren kişilerin, müteahhitlerle yaptığı kat karşılığı inşaat sözleşmesinde gösterilmesi gereken değer, inşaata tahsis edilen arsanın en son emlak vergi beyannamesinde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olamayacaktır. Ancak, devir sözleşmesinde gösterilecek değerin, arsanın yukarıda sözü edilen değerinden inşaata tahsis olunmayan kısmına ait değerinin tenzili suretiyle hesaplanması gerekmektedir.

 

G E N E L G E 53

 

Kat karşılığı inşaat sözleşmesine konu olan arsanın birden çok sahibi bulunması, bunların her birinin müteahhitle ayrı ayrı sözleşme yapmaları halinde arsanın tüm değerinin gösterilip gösterilmeyeceği konusundaki bir tereddüt üzerine Adalet Bakanlığından görüş istenmiş idi. Anılan Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 9.8.1991 tarih ve 35082 sayılı yazıda, konunun Maliye ve Gümrük Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne intikal ettirilmiş olup, anılan idareden alınan 5.8.1991 gün ve Harç: 2232314193/054844 sayılı cevabi yazıdan bir örnek ilişikte gönderilmiştir denilmektedir.

 

Konuya ilişkin, Adalet Bakanlığınca Birliğimize gönderilen Maliye ve Gümrü Bakanlığı yazısı aynen arkaya çıkarılmıştır.

 

Bilginizi ve gereğini rica ederim, Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)

 


T.C.

MALİYE VE GÜMRÜK BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

GEL : HARÇ: 2232314193  

ANKARA

 

KONU :

05.08.91 *054844

ADALET BAKANLIĞINA

(Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü)

 

İLGİ: 4.6.1991 gün ve 25208 sayılı yazınız.

 

Yazınız incelendi.

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 41 inci maddesinde, noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerinden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi veya mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı, aynı Kanunun 42 nci maddesinde ise, menkul gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Mezkür Kanun hükümlerinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, kat karşılığı arsa devri ve inşaat sözleşmelerinde bir değer gösterilmesi zorunlu bulunmakta ve dolayısıyla nispi damga vergisi ve harcın bu değer üzerinden tahsili gerekmektedir.

 

Bu çerçevede, arsalarını kat karşılığı müteahhitlere veren kişilerin, müteahhitlerle yaptığı kat karşılığı inşaat sözleşmesinde gösterilmesi gereken değer, inşaata tahsis edilen arsanın en son emlak vergi beyannamesinde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olamayacaktır. Ancak, devir sözleşmesinde gösterilecek değerin, arsanın yukarıda sözü edilen değerinden inşaata tahsis olunmayan kısmına ait değerinin tenzili suretiyle hesaplanması gerekmektedir.

 

Öte yandan, inşaata tahsis olunan arsanın birden çok maliki olması ve hissedarların her birinin müteahhit ile ayrı kat karşılığı arsa devir sözleşmesi tanzim etmeleri durumunda, münferiden düzenlenen sözleşmeler hissedarların kendi hisseleri ile ilgili taahhüdü ihtiva edeceğinden, bu konuda düzenlenen sözleşmelerin, sözleşmede öngörülen hisse veya hisseler toplamına isabet eden devir üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması icabeder.

Bilgi edinilmesini arz ederim.

BAKAN ADINA

Ruhi ALEMDAR

Gelirler Genel Müdürlüğü

Daire Başkanı

(İmza)

Aslı gibidir.

16.8:1991