1991-43  sayılı genelge

ANKARA, 17.6.1991

Özü : Tarım Satış Kooperatif ve birliklerin bu şirketlerdeki hisselerinin yukarıda belirtilen kişi ve kuruluşlara satışı veya devri işlemleri Sermaye Piyasası Kanununun 28 nci maddesindeki kesintiler ile her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

 

G E N E L G E 43

 

3186 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin Kuruluşu Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabulüne Dair Kanuna Bir Ek ve Bir Geçici Madde Eklenmesi Hakkındaki 3710 sayılı Kanunun Geçici 5. maddesinin 2 nci bendi aynen aşağıya çıkarılmıştır:

Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin sermayesinin en az % 51'ine sahip oldukları şirketlerin kuruluş,  tescil, hisse senedi çıkarma işlemleri ile adı geçen kooperatif ve birliklerin bu şirketlerdeki hisselerinin yukarıda belirtilen kişi ve kuruluşlara satışı veya devri işlemleri Sermaye Piyasası Kanununun 28 nci maddesindeki kesintiler ile her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır.

Bu madde kapsamında yapılan işlemler, Katma Değer Vergisi uygulaması bakımından Kurumlar Vergisi Kanununun 37 ve 39 ncu maddelerinde yazılı devir işlemleri gibi addolunur. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)