1991-39 sayılı genelge

ANKARA, 10.6.1991

Özü: Nüfus cüzdanı ve pasaport gibi işlemlerin fotokopi olarak verilecek örneklerinden karşılaştırma ücretinin sayfa başına alınacağını ve sayfanın da Harçlar Kanununun 135 nci maddesindeki bir satır elli harf ve 20 satır bir sayfa hesabına göre yapılması gerektiği  Hak.

 

G E N E L G E 39

 

Nüfus cüzdanı, pasaport ve benzeri işlemlerin fotokopi suretiyle örnek çıkarılması halinde ne şekilde harç alınacağı 2.3.1990 tarih ve 18 sayılı genelgemizde, Maliye ve Gümrük Bakanlığı görüşlerine atfen sizlere duyurulmuş bulunmaktadır.

 

Harcın bu şekilde hesabı karşısında karşılaştırma ücretinin ne şekilde alınacağı hususunda ortaya çıkan tereddütler üzerine konu Adalet Bakanlığına intikal ettirilmiş olup, anılan Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 9.4.1991 tarih ve 17316 sayılı yazıda:

 

Halen yürürlükte bulunan Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 35.maddesi delaleti ile Noterlik Ücret Tarifesinin karşılaştırma ücretini düzenleyen 5 nci maddesi, asıllar dışındaki sayfa hesabını belirlemiştir,

 

492 sayılı Harçlar Kanununun 135 nci maddesinde ise, sayfanın 20 satır, satırın da 50 harf olarak hesap edilmesi gerekeceği ifade edilmektedir.

 

Öte yandan aksi görüşümüze rağmen Maliye ve Gümrük Bakanlığının özellik arz eden işlem kağıtlarına uygulanacak harcı belirleyen yazıları muhtevasını, uygulayıcı idari birim olmaları itibariyle YALNIZCA HARÇ KONUSUNA inhisar ettirmek gerekeceği, bu yönden görüş bildirilmiş olmasının 492 sayılı Konunun 135, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 95.maddesi ile Noterlik Ücret Tarifesinin 5 nci maddesi hükümlerini bertaraf etmeyeceği, bu nedenlerle söze konu özellik arz eden işlem kağıtlarından alınacak karşılaştırma ücreti hakkında ilgi (b) deki yazımız esaslarına uyulması gerekeceği düşünülmektedir.   denilmektedir.

 

Bakanlık yazısında sözü edilen ilgi (b), deki yazıda ise Bakanlık karşılaştırma ücretinin sayfa başına alınacağını ve sayfanın da Harçlar Kanununun 135 nci maddesindeki bir satır elli harf ve 20 satır bir sayfa hesabına göre yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim, Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)