1991-30 sayılı genelge

ANKARA, 10.6.1991

Özü : Taahhütnamenin geçerlilik arz ettiği süre karşılığında toplanacak sütün bilinen veya tahmini miktarının parasal karşılığının belli değer olarak gösterilmesi ve sözü edilen taahhütnamenin bu değer üzerinden nisbi damga vergisine ve bu konudaki işlemlerinde nisbi harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

G E N E L G E 30

 

Bir şirketle bir şahıs arasında süt toplamak amacıyla yapılan taahhütnamede değer gösterilip gösterilmeyeceğine ilişkin yazımıza Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 11.4.1991 tarih ve 027768 sayılı cevapta, Damga Vergisi Kanunu ile Harçlar Kanununun ilgili maddeleri açıklandıktan sonra sonuç olarak:

Harçlar Kanununun yukarıda sözü edilen 42 nci maddesi hükmü dikkate alındığında, menkul ve gayrimenkul bir mal ve bu meyanda süt alım satımına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnamede değer gösterilmesi zorunlu bulunmaktadır.

Örneği gönderilen ve Yörsan Gıda Mamulleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile şirket adına Yaylaçayır emini sıfatıyla süt toplayacak şahıs arasında düzenlenen taahhütnamede, şahıs toplayacağı sütleri tam kiloda, istenen zamanda ve iyi kalite olarak adı geçen şirkete teslim edeceğini, başka bir firmaya süt toplamayacağını ve söz konusu şartlara uymadığı takdirde 15 günlük toplam süt bedellerini ödemeyi kabul ve taahhüt etmektedir.

Buna göre taahhütnamenin geçerlilik arz ettiği süre karşılığında toplanacak sütün bilinen veya tahmini miktarının parasal karşılığının belli değer olarak gösterilmesi ve sözü edilen taahhütnamenin bu değer üzerinden nisbi damga vergisine ve bu konudaki işlemlerinde nisbi harca tabi tutulması gerekmektedir.  denilmektedir. Bilginizi ve gereğini rica ederim, Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

 

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)