1991-18 sayılı genelge

ANKARA, 22.3.1991

Özü : Daha önce yapılan bir işlemin tamamlanmasından sonra işlemin değerine tesir etmeyen konularda düzeltme beyanı ile değişiklik yapılması halinde (isim, tarih tashihi gibi) kanuna ekli 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıt düzenlendiği takdirde maktu damga vergisine tabi tutulması, 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıt düzenlenmemesi halinde ise damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

G E N E L G E 18

 

        Bir sorumuza cevaben Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 11.3.1991 tarih ve DMG: 2101111/12/l8457 sayılı yazılarında:

Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret kanmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği, 2 nci maddesinde de, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır:

Buna göre, kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların vergiye tabi tutulması gerekir.

Ayrıca, kanunun 14 ncü maddesinde belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nisbette vergiye tabi olacağı, bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte birinin alınacağı, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde ise aynı miktar veya nispette vergi alınacağı belirtilmiştir.

Mukavelenamenin değiştirilmesi, evvelce mevcut kağıttaki hükümlerin bir veya birkaçının yerine yenilerinin konulmasıdır. Değiştirilme durumunda düzenlenen bir kağıdın bir mukavelename gibi artan miktar üzerinden nisbi damga vergisine tabi tutulması, ancak yapılan değişiklikle mukaveledeki belli paranın artırılması ve sürenin uzatılması söz konusu değilse ve bu itibarla düzenlenen kağıtta bir miktar artışı gösterilmemiş ise, kağıttan belli parayı ihtiva etmeyen mukavelenamelere terettüp eden maktu damga vergisinin alınması gerekir.

Daha önce yapılan bir işlemin tamamlanmasından sonra işlemin değerine tesir etmeyen konularda düzeltme beyanı ile değişiklik yapılması halinde (isim, tarih tashihi gibi) kanuna ekli 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıt düzenlendiği takdirde maktu damga vergisine tabi tutulması, 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıt düzenlenmemesi halinde ise damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir. denilmektedir. Bilginizi ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)