1991-17 sayılı genelge

ANKARA, 22.3.1991

Özü : Çıraklık sözleşmeleri ile öğrenim kredisi ve burs almak, öğrenci yurduna girmek ve öğrenim, staj, ihtisas ve benzeri gayelerle öğrencilerle velileri tarafından okul ve yurt idarelerine veya ilgili kuruluşlara verilen taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnameler damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

G E N E L G E 17

 

Bir sorumuza cevaben Maliye ve Gümrük Bakanlığınca gönderilen 27.2.1991 gün ve 15552 sayılı yazıda:

 

  Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun II Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar bölümünün 5.11.1988 gün ve 19980 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3482 sayılı Kanunun 8 nci maddesi ile değişik 1 nci bendinde,  Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu kapsamındaki   Çıraklık sözleşmeleri ile öğrenim kredisi ve burs almak, öğrenci yurduna girmek ve öğrenim, staj, ihtisas ve benzeri gayelerle öğrencilerle velileri tarafından okul ve yurt idarelerine veya ilgili kuruluşlara verilen taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnameler damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili, her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmış, 488 sayılı Kanunun 11 nci maddesinde damga vergisi uygulamasında hangi kağıtların değer gösterme mecburiyetine konu olduğu belirtilmiştir.

 

Yukarıda açıklanan Kanun hükümlerinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, yazınız ekinde yer alan taahhütname, menkul bir malın aynına yönelik olmadığı gibi herhangi bir değer de ihtiva etmemektedir. Dolayısıyla taahhütname düzenleme şekil ve muhtevası itibariyle değer gösterme mecburiyeti bulunan kağıtlar arasında yer almamaktadır.

 

Buna göre, söz konusu taahhütnamenin damga vergisinden istisna edilmesi ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması icabeder. denilmektedir. Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)