1991-16 sayılı genelge

ANKARA  22.3.1991

Özü : Daha önceki taahhüdü ile yapımı devam eden inşaat sebebiyle düzenlenen ilk sözleşmeden ayrı olarak düzenlenen ve ilk sözleşmenin miktara ilişkin hükümlerini değiştiren bir belge vasfında bulunan taahhütnamede, ihale makamınca da teyit edilmek kaydıyla taahhüde bağlanan işin bilinen veya tahmini tutarının gösterilerek bu bedel üzerinden nisbi damga vergisi ve harç alınması gerekmektedir.

 

G E N E L G E 16

 

Bir sorumuza cevaben gönderilen Maliye ve Gümrük Bakanlığının 18.2.1991 tarih ve 113317/297/3262 sayılı yazıda, Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz denilmiştir.

 

Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu açıkça belirtilmiştir.

 

Öte yandan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 4 ncü maddesinde (kağıtların mahiyetlerinin tayininde şekil kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm veya manaya bakılır.

 

Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır.) denilmiş, kanunun 14 ncü maddesinin 2 nci fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden sözleşmelerin değiştirilmesi halinde artan miktarı aynı miktar veya nisbette damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Kişi daha önceki taahhüdü ile yapımı devam, eden İskenderun Hastahanesi tevsii ve ek poliklinik bloku inşaatının % 40 ını geçen işlemlerini de mevcut sözleşme ve şartname hükümleri çerçevesinde yapmayı kabul ve taahhüt etmektedir. Buna göre, sözü edilen inşaat sebebiyle düzenlenen ilk sözleşmeden ayrı olarak düzenlenen ve ilk sözleşmenin miktara ilişkin hükümlerini değiştiren bir belge vasfında bulunan taahhütnamede, ihale makamınca da teyit edilmek kaydıyla taahhüde bağlanan işin bilinen veya tahmini tutarının gösterilerek bu bedel üzerinden nisbi damga vergisi ve harç alınması gerekmektedir.   denilmektedir. Bilinmesini ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)