1991-11 sayılı genelge

Kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." Harçlar Kanununun 42/2. maddesi  ve 2008/25 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


ANKARA, 28.2.1991

Özü : Kaybolan müteahhitlik karnelerine ait taahhütnamenin ihtiva ettiği değer üzerinden damga vergisine,  harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

G E N E L G E 11

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 14.4.1989 tarih ve HARÇ: 2232314l184/31113 sayılı cevabi yazılarında; Müteahhitlerin sahip bulundukları ve üzerinde belirli bir değer bulunan müteahhitlik karnelerinin kaybı sonucunda, noterlikte düzenlenen ve karnelerin ileride bulunması halinde hiçbir ihalede kullanılmayacağına ilişkin taahhüdü ihtiva eden kağıtlarla ilgili işlemden ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağı sorulmaktadır.

Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin 2 nci fıkrasında menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nev'i mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, yazınız ekinde yer alan taahhütnamesinin ihtiva ettiği değer üzerinden 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tablonun I/1.a pozisyonu uyarınca damga vergisine, 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin I/1 fıkrası uyarınca da harca tabi tutulması gerekmektedir. denilmiştir.

İşbu mütalaanın Yönetim Kurulumuzca bir kere daha incelenmesi istenmiş ise de, 6.2.1991 tarihinde verilen cevapta da, Bakanlıkça yukarıdaki görüşte ısrar edildiği anlaşılmıştır.Bilginizi ve gereğini rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(İstanbul 20. Noteri)