1990-77 sayılı genelge

Ankara, 23.11.1990

Özü : Yediemin tarafını, rehin veren kredi borçlusunun teşkil etmesi halinde de birbirinden tamamen ayrı hukuki muamelede vasfındaki her iki akdin, aynı kağıt üzerinde düzenlenmiş olması halinde dahi ayrı ayrı nisbi damga vergisine ve bu konudaki işlemlerin de nisbi harca tabi tutulması gerekmektedir

 

GENELGE 77

 

İlgi : 2.10.1990 tarih ve 9766/62 sayılı genelge.

 

İlgide tarih ve sayısı gösterilen genelge konusunda doğan tereddütler Maliye ve Gümrük Bakanlığına intikal ettirilmiş olup, bu konuda anılan Bakanlıktan gönderilen 5.11.1990 tarih ve HARÇ: 2232314/194/101511 sayılı yazılarında :

 Daha önceki yazınızla bir örneği gönderilen rehin ve yediemin sözleşmelerinin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi olacağının bildirilmesi istenmişti. Yazınıza verdiğimiz cevapta bir arada yapılan akit ve işlemlerden tek bir harç ve damga vergisi alınabilmesi için, bu hususların aynı iş kağıdı üzerinde düzenlenmesinin yanısıra, ayrıca, damga vergisi yönünden akitlerin birbirine bağlı ve bir asıldan doğma olması, harç yönünden ise işlemlerin Birbiri ile ilgili almasının gerektiği belirtilerek, ilgi yazınız ekinde gönderilen her iki sözleşme aynı araç için yapılıp, birbiri ile ilgili işlem olarak kabul edilse bile, farklı kağıtlar üzerinde düzenlenerek iki ayrı hukuki muamele olarak tekemmül ettirildiğinden, rehin sözleşmesinin rehin tutarı üzerinden, yediemin sözleşmesinin de yediemine konu olan aracın değeri üzerinden nisbi damga vergisi ve harca tabi olacağı bildirilmişti.

 

Bu defa, bu işlemlerin aynı iş kağıdı üzerinde düzenlenmesi ve yedieminin işlem taraflarından biri 'veya üçüncü şahıs olması halinde ne Şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususunda Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

 

Rehin işlemi ve buna ilaveten düzenlenen yediemin sözleşmesine ilişkin esasları ihtiva eden hususlar yukarıda da belirtildiği gibi iki ayrı hukuki muameleyi ifade etmektedir.

 

Bu bakımdan, yediemin tarafını, rehin veren kredi borçlusunun teşkil etmesi halinde de birbirinden tamamen ayrı hukuki muamelede vasfındaki her iki akdin, aynı kağıt üzerinde düzenlenmiş olması halinde dahi ayrı ayrı nisbi damga vergisine ve bu konudaki işlemlerin de nisbi harca tabi tutulması gerekmektedir denilmektedir. Bilgi edinilmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

 

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)