1990-52 sayılı genelge

Ankara 27.7.1990

Özü: Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi borç taahhütnameleri Hak.

 

GENELGE 52

 

        Bir yazımıza Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 27.6.1990 tarih Ve HARÇ 2232311/14/05ü877 sayılı yazıda

Bilindiği üzere 482 sayılı Kanunun 42 ve 488 sayılı Kanunun 10ve:11 nci maddeleri gereğince, belli parayı, ihtiva eden veya belli para gösterme mecburiyeti bulunan kağıtlar ,nisbi: damga vergisine, noterde yapılacak işlemler ise nisbi harca tabi tutulmaktadır. ,

Yazınız ekinde bir örneği gönderilen borç taahhütnamesinin inçelenmesinden kredi olarak alınan meblağ beili olmakla birlIkte, bu krediye iliş kin olarak yürütülecek faiz tutarı yer almamakta, sadece nispet olarak gösterilen faizin, borcun vadesi ve ödeme esasları çerçevesinde ne miktarda tahakkuk edeceğinin tespitine ise bu safhada imkan bulunmadığından sözü edilen borç taahhütnamesinde ,sadece kredi miktarının nisbi damga vergsi ,ve harca esas alınması gerekir.

        Öte yandan, taahhütnamenin bugün temin edilen 1:000.000.000 TL: tutarındaki kredinin yanı sıra 1989 yılında alınan 517.000.000 TL. tutarındaki krediye !ilIşkin hususlara da , münhasır olduğu :anlaşılmaktadır.

Bu nedenle, yazınız ekinde yer alan borç taahhütnamesinde borcun yekünunu teşkil eden.517.000.000 TL. nın matrah kabul edilip, taahhütnamenin bu miktar üzerinden nisbi damga vergisi ve harca tabi tutulması icap eder denilmektedir. Mütalaaya ilişkin taahhütnamenin önemli maddelerl. bilgi için eklenmiştir: . Geriğini rica ederim. Saygılarımla.

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)

 


ÖRNEK

 

BORÇ TAAHHÜTNAMESİ

(Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifleri İçin)

 

Küçük Sanayi Sitesi kurmaya teşebbüs eden kooperatiflere kredi yardımı için Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca Avrupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonundan temin edilen ve Türkiye Halk Bankasında oluşturulan fondan adı geçen Bakanlıkça sınırlı sorumlu .................. küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi emrine tahsis edilirmiş bulunan kredi ile ilgili olarak aşağıdaki şartlar tarafımızca kabul ve Türkiye Halk Bankasına karşı taahhüt edilmiştir.

 

KREDİ LİMİTİ, FAİZ, KOMİSYON, ÜCRET VE MASRAFLAR :

Madde 1) Bu kredinin azami haddi 1.000.000.000 Bir milyar liradır.

Madde 2) ..... .......

1989 yılında kooperatife bütçe ödeneği dışında yapılan toplam 517.000.000 TL. lık ödeme tutarı da işbu taahhütnamede yer alan şartlara tabi bir kredi kabul edilmektedir.

Madde 3) Krediye Yüksek Planlama Kurulunca tespit edilinceye kadar %40 faiz oranı uygulanacaktır. ...............

Madde 4) Krediye yılda iki defa .....: .:..:...: tarihleri itibariyle faiz tahakkuk ettirilecektir.

.............

.............

Madde 33) Bu taahhütnamenin tamamen tatbik ve icrası husussuda Sınırlı Sorumlu ............ Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi adresi kanuni ikametgah olarak kabul edilmiştir ve bu adrese yapılacak her türlü ihbar ve tebligat aynen kooperatife icra edilmiş akdolunacak ve banka ile kooperatif arasında çıkacak anlaşmazlıkların halinde ..........:......:... mahkeme ve icra daireleri yetkili olacaktır. '

(İsimler, Adresler ve İmzalar)